I SLOBODA I GRAĐANSKI NEPOSLUH IMAJU SVOJE GRANICE

piše: Žarko Delač

Slučajan susret s dugogodišnjem poznanikom koji radi u državnoj instituciji potaknuo me da zabilježim  njegove riječi.

Nije teško za pretpostaviti kako je tema bila Covid pandemija i njegova izjava da će u ponedjeljak dobiti otkaz. Razlog je što se ne želi cijepiti, a nema Covid putovnicu. Pri tome me iznenadilo njegovo obrazloženje vlastite odluke.

Iako suočen s brojnim porukama, video klipovima i svjedočanstvima sličnog sadržaja ostao sam osupnut. Naime,  kolega je izjavio  kako se “u  Domovinskom ratu nije bojao mina i granata pa se tako ne boji i običnog virusa!”

Da ova izjava nije tragična bila  bi smiješna ali ostaje činjenica da  ima  i ovakvih slučajeva koji se opiru cijepljenju i ne razmišljaju o posljedicama.

Nakon kratke razmjene mišljenja malo je ustuknuo i iznio drugi argument a  to je ukidanje ljudske slobode i kretanja što je već uobičajeno opravdanje protivnika cijepljenja.

Upitavši ga zar nije ukidanje ljudske slobode i zabrana pušenja, stvaranje buke ili pisanje grafita po fasadama, priznao je da nije o tome tako razmišljao.

Nadalje, zbog čega se godinama provodi vakcinacija u dječjoj dobi bez čega  se ne može upisati u  vrtić ili školu, što je  još jedan primjer sputavanja ljudske slobode na koji su do sada reagirali  samo neki  pojedinci, zagriženi antivakseri.

ITako smo zaključili da sloboda  ne znači  da možeš raditi što i kada hoćeš već da stoga postoji država koja naše ponašanje regulira zakonima i propisima i da osim prava svi mi imamo i obveze prema državi.

Osobito u situaciji kada je ugroženo zdravlje nacije i nije uputno tražiti pravne smicalice i provjeru ustavnosti pojedinih odluka kojima se u konačnici štite životi.

Naposljetku je iznio primjere pojedinih oprečnih javnih izjava vladinih dužnosnika i političara kao dokaz da nitko ništa ne zna o virusu i njegovom djelovanju.

U tome smo se  djelomično i složili te zaključili kako bi upravo oni trebali biti pozitivan primjer u ovoj neviđenoj situaciji a ne dodatno nalijevati ulje na vatru. Ovime smo i završili naš slučajan susret ostajući  na istim pozicijama i mišljenjima.

Kao što je i dobro poznato, teže je razbiti ljudsko mišljenje nego ljusku atoma.

Zbog toga je pred svima koji sudjeluju u borbi protiv pandemij,e još veliki  posao kako bi određeni dio naših sugrađana prihvatio znanstvena rješenja i oslobodio se imaginarnog straha od čipiranja, osjećaja ugrožavanja osobnih sloboda ili drugih razloga u otporu prema cijepljenju. Nadam se kako će i ovaj osvrt napisan iskrenom željom da zaustavimo u prvom redu veliku smrtnost među našim sugrađanima tome pridonijeti.

3 4 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments