ISTINITA PRIČA IZAZVALA POZORNOST

Promocija romana “Njegova žena” Marijane Dokoza u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu izazvala je veliku pozornost nazočnih.

prilog: Hrvatski glas Berlin

Berlin/ U organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice e.V. Berlin u prostorima Veleposlanstva Republike Hrvatske organizirana je promocija i predstavljanje novog romana Marijane Dokoza naslova “Njegova žena”

Uz lijep broj nazočnih, posebno u ovo pandemijsko vrijeme ograničenog okupljanja  i uz poštivanje epidemioloških mjera, uspješno je uspostavljen spoj autorice i publike koja je pitanjima aktivno sudjelovala u ovoj večeri.

Nazočne je na početku pozdravio veleposlanik Gordan Bakota izražavajući zadovoljstvo radi ovakvog književnog događaja te interes za temu zlostavljanja, nasilja nad ženama koju novi roman donosi.

Sve je pozdravila i predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, Karmen Meić, ističući i zadovoljstvo da Hrvatska zajednica i ovom promocijom ispunjava i popunjava  pridjev “kulturni”  iz svog imena.

O autorici i romanu ukratko je govorila Sonja Breljak a dio iz knjige pročitala je umjetnica i likovna pedagoginja Sandra Abou Abdo.

Uz veliki broj pitanja iz publike, predstavljanje romana “Njegova žena” proletjelo je kao u hipu. Autorici su se na dolasku zahvalili i veleposlanik Bakota a i predsjednica Hrvatske zajednice Karmen Meić.

Potom je sve nastavljeno manje zvaničnim  međusobnim druženjem i razgovorima u ugodnoj atmosferi prostora Veleposlanstva Republike Hrvatske.

Marijana Dokoza, rođena je 1978. godine u Zadru.

Trenutačno živi u Mainzu, u Njemačkoj. Članica je Hrvatske kulturne zajednice Mainz i Njemačko-hrvatskog društva Mainz. Književnica je i novinarka koja je radila u brojnim hrvatskim medijima. Urednica je Fenix Magazina.

Autorica je dviju zbirki poezije (Sjene prošlosti i Dvorac tajni) i pet romana na hrvatskom jeziku (Izgubljeni u ljudskim mislima,  Naranyjin plač, Grijesi, Tragovi i Njegova žena), te jednoga romana na njemačkom jeziku (Die Stimme). Naranyjin plač i Grijesi u Hrvatskoj su dosegli status bestsellera u kratkom roku, a Grijesi su u godini izlaska nominirani i za hrvatsku književnu nagradu Kiklop.

Kao književnica uvrštena je u antologiju 90 suvremenih pisaca zadarskoga književnoga kruga autora Marka Vasilja. Neke pjesme Marijane Dokoze su uglazbljene.

2017. godine je izabrana za dobitnicu nagrade Utjecajne hrvatske žene u kategoriji Vodstvo i inovacija koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu. Iste je godine uvrštena među 25 uspješnih žena migrantskog podrijetla koje žive u Mainzu.

S Marijanom Dokoza razgovarali smo prije berlinske promocije a razgovor  naslova “ROMAN NE PIŠEM NEGO GA ŽIVIM” se nalazi pod ovim LINKOM Hrvatskoga glasa Berlin.

 

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments