HRVATSKI VJERNICI SE PROTIVE MJERAMA 2G U CRKVAMA

Brojne su rekacije hrvatskih vjernika na nove, obvezujuće odluke Berlinske nadbiskupije, na uvjete prisustvovanja misnom slavlju. Za mišljenje smo upitali i voditelja HKM Berlin, fra Zvonka Tolića.

prilog: Hrvatski glas Berlin

Berlin/ Vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin na raznim su mjestima i na razne načine izrazili nezadovoljstvo Konceptom zaštite u predbožićno i božićno vrijeme koje od subote 27.11. uvodi  Berlinska nadbiskupija. Naime, tim Konceptom vjernici na misna slavlja u Berlinu mogu samo pod uvjetom 2G, znači samo cijepljeni ili preboljeli, uz izuzetak onih koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti cijepljeni, te djeca i mladi do 18 godina (uz predočenje testa).

Komentari su stizali usmeno, direktno, putem društvenih mreža ali i  pokrenutom peticijom “Gegen 2G und gegen 3G” kojom se od Berlinske nadbiskupije traži promjena odluke.

Peticiju je do sada potpisalo skoro 15oo ljudi, a u njenom sadržaju se kaže: “Berlinska nadbiskupija se odlučila misna slavlja organizirati pod uvjetom 2G iako je Berlinski senat od ovakve obaveze Crkvu oslobodio. Sve mjere higijene su potpuno ispunjavane. Misna slavlja nikad nisu bila žarišta pandemije. Naša crkva treba svoja vrata imati otvorena za svakog čovjeka i ni za koga ne treba biti zatvorena. Upravo u ovo vrijeme je sveta misa za mnoge od egzistencijalnog značenja. Sloboda religije znači i svoje vjerovanje živim održavati neovisno od cijepljenja. Vjernicima onemogućavati biti na misi kroz uvjet 2G je veliki udar na slobodu u čemu crkva ne smije sudjelovati. Izuzimanje određenih osoba kroz uvjete 2G nije u duhu kršćanskog odgoja. Posebno u božićno vrijeme, moraju svi ljudi moći  sudjelovati na misnim slavljima, kaže se u Peticiji koju su pokrenuli hrvatski vjernici.

U vezi s temom kontaktirali smo našeg župnika fra Zvonka  Tolića  i priupitali ga što misli o najnovijim odlukama Berlinske nadbiskupije i reakcijama brojnih vjernika.

Fra Zvonko Tolić: “Ja sam rekao našim vjernicima na svim svetim misama da se stanje s pandemijom i mjerama pogoršava i da smo iz naše Nadiskupije dobili obvezujuće pismo o novim mjerama koje nam nisu drage pogotovo ne u ova sveta  vremena ali se osjećamo nemoćni u cijeloj situaciji jer je uvedeno pravilo da na svete mise mogu doći samo oni koji su  2G dakle oni koji su cijepljeni ili preboljeli koronu a izuzetak može biti i jedna sveta misa  da mogu doći i oni koji su testirani i da se ova pravila ne odnose na školsku djecu.

Našli smo se u teškoj dilemi, potpuno zatvoriti crkve ili funkcionirati koliko je to moguće. Donijeli smo odluku da se crkve ne zatvaraju, da se  pokušavamo prilagoditi premda  će to biti vrlo otežano i  teško. Jer, reakcije naših vjernika su takve  da zašto nam Biskupija nameće pravila koja se od nas od grada Berlina uopće i ne traže. Osjećam na svojoj koži veliku ogorčenost, ljutnju vjernika i na neki način osjećaj ostavljenosti u ovim teškim vremenima, poštujući vlastite savjest onih koji se ne žele cijepiti. To je jednostavno situacija u kojoj se nalazimo.

Rekao sam da ne želimo nikoga izolirati ili odbaciti i da morano ovo svi zajedno izdržati jer je situacija takva kakva jest. Zbog toga smo, zbog tehničke nemogućnosti organizacije misa, oganizirali samo tri svete mise.

Dakle, imali smo nedjeljom pet svetih misa (8, 9.30, 11.30, 13 i 13.30) ali zbog tehničkih nemogućnosti organizacije svetih misa i kontrole koja je pala na naša leđa, ne možemo organizirati kontrolu dolaska vjernika na svete mise i naravno da onda dolazi do reduciranja i onako malih mogućnosti i da je  to problem koji naša zajednica osjeća na svojoj koži a pogotovo ja  kao  voditelj zajednice. Suočavam se s teškim problemima kako i na koju stranu razumjeti, a  moram razumjeti i one koji su donijeli odluku i moram razumjeti i one koji se izričito, izričito protive ovoj odluci. Evo, to je tako kakvo  je stanje.

Što se tiče pokrenute peticije, čuo sam i ja da postoji određena Peticija koja ide prema našem generalnom vikaru i prema našem ocu nadbiskupu. Dakle, to je ono što sam čuo. Sinoć sam zapravo gledao i tekst peticije. To je ono što znam o Peticiji. A što se mene tiče, ja sam se osobno obratio i našem generalnom vikaru i nadbiskupu. Osvrnuo sam se na ozbiljne poteškoće zbog ove odluke, rekao nam je fra Zvonko Tolić, voditelj  Hrvatske katoličke misije Berlin.

Ostaje čekati i vidjeti, hoće li (i kako?) Berlinska nadbiskupija reagirati na ovakve peticije vjernika i poruke voditelja HKM Berlin.

Do tada, raspored nedjeljnih misa od 28.11.2021. je sljedeći: St. Josef (Spandau) – 9.30. – 3G; St. Sebastian (Wedding) – 11.30 – 3G i St Bonifatius – 13.30 – 2G.

Prijave za svete mise putem online stranice HKM Berlin.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Langdorf
Langdorf
2 years ago

Jahrzehnte lang rufen wir “Wehret den Anfängen! Wehret den Anfängen!”,
natürlich in Anspielung auf das unsägliche Geschehen während des “3.Reiches”,
und nun sind diese Anfänge (ohne Anführungszeichen) “endlich” da, und ziemlich alle machen alles mit, auch dies sog. Kirche (ganuer: Amtskriche)…