10. OBLJETNICA ZAJEDNICE HRVATA “LIBERTAS”

U Štipu je proslavljena 10. obljetnica Zajednice Hrvata “Libertas”gostovanjem ansambla HNK iz Varaždina  u prisustvu predstavnika VRH veleposlanice Nives Tiganj i Ane Vučić.

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: ZH „Libertas“ Štip

 U gradu Štipu, istočnom dijelu Sjeverne Makedonije danas živi 132 Hrvata. Prije 10 godina formirali su Zajednicu Hrvata “Libertas”.

Svojim radom kroz godine i realizacijom 105 aktivnosti čuvaju hrvatski jezik, kulturu, baštinu i vjeru. Različita je struktura članova udruge “Libertas”, od znanstvenika, uspješnih poduzetnika, umjetnika do običnih građana s velikom poveznicom zvanom Hrvatska.

Jubilej je svečano proslavljen 10. ožujka događanjima u izvrsnoj organizaciji predsjednice Dolores Kašuba Petrov, i članova ZH “Libertas”.

Na samom početku uslijedio je prijem kod gradonačalnika grada Štipa  Ivana Jordanova na kojem su nazočili  hrvatska veleposlanica  Nives Tiganj  i Ana Vučić iz hrvatskog veleposlanstva u RSM, gosti  HNK iz Varaždina  i predsjednica  ZH “Libertas” Dolores Kašuba Petrov. Tom prigodom su poklonjene tri slike rad “Art Smart grupe” pri samoj Zajednici, predvođeni od članice  Sare Petrov profesorice  klasičnog slikarstva.

Tijekom večeri  je održana predstava  “Enigmatske varijacije”, dramaturg Eric-Emmanuel Schmitt u kojoj su igrali vrhunski glumci Stojan Matavulj i Karlo Mrkša.

Ovo gostovanje ansambla  HNK iz Varaždina je simbolika za 10. obljetnicu i suradnju sa ZH “Libertas”. Predstavi su nazočili predstavnici VRH-a i kabineta gradonačalnika kao i gosti iz Skopja i Kumanova.

Slavlje je nastavljeno večerom  u restoranu “Izgrev”i druženjem  uz Hrvatsku izvornu glazbu i još mnoge pjesme  ostalih etnikuma koji obitavaju u Štipu. Tom prigodom nazočnima se obratila predsjednica Dolores Kašuba Prtrov i velečasni Toni Angelov iz katoličke crkve u Štipu  Sv. Blagovijest, koji je blagoslovio sve goste i spremljeno jelo.

Svi uzvanici su uživali u tradicionalnim hrvatskim jelima i delicijama, sve što su vrijedne članice ZH “Libertas” spremile s ljubavlju za goste.

Male zastavice Hrvatske i Makednije na stolovima kao dar svim prisutnima i torbice s logom ZH “Libertas” i  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je financijski pokrovitelj samoga  projekta 10. godina ZH “Libertas”.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments