HRVATI U ISUSOVOJ DOMOVINI

tekst: Jakov Vranković
foto: Stipe Aranbašić 
Koblenz/-Hrvatska katolička misija Koblenz hodačastila je u Isusovu domovinu. Njih šezdeset vratili su se puni dojmova i sretni. Detaljnije nam je o tome pripovjedala gđa.Iva Lesicainače jako aktivna u Misiji. -Sama najava hodočašća bila je znatno ranije, zato da se dostojanstveno pripremimo. Hodati Isusovim stopama zaista je posebni doživljaj za svakog kršćanina, nemoguće je opisati što čovjek osjeti u svojoj nutrini …započela je gđa.Iva. -Svi smo bili radosni, i mladi i stari, hitajući prema ciljevima, noseći snagu i potrebu prikazati Gospodinu. Stigli smo zadovoljni smještajem u Nazaret, grad navještenja i začeća Isusova.
Neopisiva smirenost i podrhtavanje srca od uzbuđenja. Molitva za sve potrebne a posebno za one u našoj misiji u Koblenzu. Pristup svetoj ispovjedi a zatim sv. misa s posebnim žarom srca. Kao da svi isto mislimo, neka nevidljiva sila spušta se na nas. Tu je početak našeg spasenja, most između Boga i čovjeka, vremena i vječnosti. Gradnja mosta nije bila laka, sin Božji vodi narode u boli i patnji da usadi drvo križa u srce čovjeka. Ide se dalje jer put je dug, posjetivši spilju proroka Ilije …Maslinsku goru gdje smo slavili sv, misu a navečer sat klanjanja pred Presvetim, iznoseći pred Gospodinom svoje molitve i želje. 
Biti na  brdu Tabor, preobraženje Isusovo, kalvarija razapinjanja. 
Put nas vodi dalje pustinjom gdje je Isus četrdeset dana molio i postio i bio pod kušnjom. Na Crnom moru smo se i okupali. Dolazimo do Genezaretskog jezera gdje smo molili Gospodina da nas oslobodi strahova i spusti nas na čvrsto tlo svoje ljubavi. Dalazak na rijeku Jordan gdje se Isus krstio, prisjetili smo se i svog krštenja, svećenik nas simbolično polijeva vodom iz rijeke.Tu je srce opet zaigralo i molimo Gospodina da uđe u naša problematična srca i oslobodi nas. Dolazak u Betlehem, strašno okružene zidine bodljikavom žicom, naoružani arapski vojnici.  Ulazak nije jednostavan, kontrola i onda saznaju da smo Hrvati, osmjeh na licu i ulazak u grad, gdje smo ostali tri noći, po danu smo obilazili Jeruzalem, odlazimo na uzvisinu adakle se pruža prekrasan pogled na veličanstveni grad.
Radosni zapjevali smo-Obradovah se kad mi rekoše! Hajdemo u dom Gospodnji …i  molili za mir u Jeruzalemu i čitavom svijetu.

Vidimo prekrasno Židovsko groblje, oni vjeruju da će Isus doći posljednji dan i uskrsnuti. Pokušavamo u molitvi i nositi Križ na svojim ramenma, sjetiti se muke Isusove, svatko je imao priliku ga nositi i moliti Isusa da mu da snage u budućem životu.

Doživljaj je bio posjetiti Isusov Grob gde se u molitvi satima čekalo i molilo da bi se dotaklo i poljubilo to sveto mjesto. Zid plača je posebno dirljiv, mi smo molili za Židove, Katolike i Muslimane naravno i za naš hrvatski narod. Nismo propustili posjetiti ni Lazarov grob. Sveta misa u crkvi posljedne večere gdje su naših 12 hodočasnika u tunikama zajedno sa svećeniko vlč. Stjepanom oko oltara, zaista dirljivo.

I za kraj posebna riječ g Lesice: – Osnaženi Kristovom snagom i raspjevana srca idemo putem do Emausa i zahvaljujemo i molimo Gospodina da nas ne ostavi same na našem životnom putu, da prepoznajemo svaku osobu oko sebe. Hvala Bogu i našem voditelju vel. Stjepanu Zadravec, koji se u svakom momentu osjeća odgovornim pastirom svoga stada.A mi …ohrabreni, nosimo blagoslov u svoje obitelji i našu misijsku zajednicu kao i za našu napaćenu domovinu Hrvatsku.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments