TRIBINA U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE

prilog: Ivica Košak

Hrvatska kulturna zajednica / Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu, u suradnji s Njemačkim društvom za kroatistiku i uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, organizira javnu tribinu  u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u subotu 23.04. 2022. godine.

Susret će se održati virtualno, online na ZOOM-adresi https://t1p.de/vziz s početkom u 19:00 sati. Tema: MIRO GAVRAN

Referent: StD Tihomir Glowatzky

Miro Gavran (Gornja Trnava/Hrvatska, 3. svibnja 1961.), hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac.[1] Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. godine u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. godine u Češkoj, u Pragu, 2019. godine održao se u Augsburgu (Njemačka), a 2020. godine u Srbiji, u Beogradu. Miro Gavran izabran je 2021. godine za predsjednika Matice hrvatske.[2]

Hrvatska kulturna zajednica / Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu posvećuje  javnu tribinu hrvatskoj knjizi i autorima. Poglavito onima, čiji radovi nastaju u  našoj sredini – u redovima hrvatskih iseljenika ili migranata.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments