KONCERT GOTTLIEBA WALLISCHA

Hrvatska i europska glazba u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Njemačkoj.

foto: UDK Berlin

Berlin/ U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u četvrtak, 21. travnja , s početkom u 18 sati bit će se glazbena večer na kojoj će se predstaviti pijanista prof. Gottlieb Wallisch.

Bit će to večer hrvatske i europske glazbe s prezentacijom nosača zvuka naslova “20th Century Foxtrots – 3 Central and Eastern Europe”.

Gottlieb Wallisch je studirao na Glazbenoj akademiji u Beču kod Heinza Medjimoreca, na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu kod Pascal Devoyona te sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Olega Maisenberga i Dimitrija Bashkirova. Pobijedio je na brojnim natjecanjima, uključujući prvu nagradu i “Grand Prix Ivo Pogorelich” dodjele “Stravinsky Awards” (SAD) i bio je finalist “Queen Elisabeth Competition” u Bruxelles 1999. i XXI. Concours Clara Haskil 2005.

Nastupao je s vodećim orkestrima, npr. Bečka filharmonija, Omladinski orkestar Gustava Mahlera, Kraljevska filharmonija iz Liverpoola, Camerata Salzburg  pod dirigentima kao što su Giuseppe Sinopoli, sir Neville Marriner, Dennis Russell Davies, Christopher Hogwood, Martin Haselböck, Bruno Weil, Louis Langree i Lord Yehudi Menuhin. Brojne turneje odvele su ga u SAD (Carnegie Hall), Veliku Britaniju (Wigmore Hall, Queen Elizabeth-Hall), Japan, Kinu, Španjolsku, Južnu Ameriku, Srednji Istok, Afriku i druge europske zemlje.

Gottlieb Wallisch gostovao je na važnim festivalima i koncertnim dvoranama kao što su Luzernski festival, Ruhr Piano Festival, Schubertiade Schwarzenberg,Tonhalle Zurich, Musikverein Beč, Wigmore Hall London, Singapurski umjetnički festival, Salzburški festival ili Kölnske filharmonije. Napravljene su brojne CD snimke za izdavače kao što su “LINN records”, “alpha-music” ili “Deutsche Grammophon”. Početkom 2012. uvršten je na listu “Steinway Artists”

Gottlieb Wallisch je profesor klavira na berlinskom Sveučilištu umjetnosti od 2016. godine.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu financijski je pomoglo izdavanje nosača zvuka Gottlieba Wallischa.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments