PRIJAM ZA MINISTRA I ISELJENIKE

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin
/Na poziv njemačkih domaćina, u Berlinu je boravio Davor Božinović, ministar obrane Republike Hrvatske. Ministar Božinović  se susreo s ministrom obrane Savezne Republike Njemačke Thomasom de Maizièreom.  “Zadovoljni smo što možemo potvrditi dosadašnju vrlo uspješnu suradnju pripadnika naših oružanih snaga u međunarodnim mirovnim misijama, posebice u misiji ISAF u Afganistanu, gdje smo se u više navrata uvjerili u osposobljenost i profesionalnost hrvatskih vojnika …rekao je ministar de Maizièr, čestitajući ministru Božinoviću i Vladi RH na nedavnoj objavi završetka pregovora s EU. Ministar obrane RH Davor Božinović zahvalio je njemačkom kolegi na nesebičnoj i kontinuiranoj potpori ulaska RH u euroatlanske integracije, te je također izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom pripadnika oružanih snaga dviju zemalja” …stoji u izvješću MORHA o ovoj posjeti. Ministar Božinović je tijekom  boravka u Berlinu, položio i vijenac na spomenik poginulim njemačkih vojnicima stradalim u službi od osnivanja njemačkih Oružanih snaga (Bundeswehra), odnosno od 1955. godine.
Cijelo hrvatasko  izaslanstvo, u kojemu su, uz  ministra Božinovića bili i general pukovnik Slavko Barić, brigadni general Dražen Ščuri, brigadir Damir Terzić, pukovnica Marijana Pleša Čalović te njemački vojni izaslanik u RH, pukovnik Ralf Mayer, posjetilo je  i Veleposlanstvo RH u Njemačkoj gdje su ih pored veleposlanika dr Kovača, vojnog izaslanika RH u Njemačkoj Marijana Paljevića i ostalih uposlenika u Veleposlanstu, dočekali i predstavnici hrvatskih društava predvođeni Ivanom Bitunjcem, predsjednikom Saveza hrvatskih društava Berlina.
Ministar Božinović se tijekom ovog susreta obratio predstavnicima hrvatskih društava, ukratko iznio o čemu  je razgovarao s njemačkim kolegama, te izrazio  zadovoljstvo  privođenjem kraju pristupnih  pregovora Hrvatske s EU. Ministar je naglasio veliku važnost iseljeništva za Hrvatsku te iznio uvjerenje   kako će nova Strategija prema iseljeništvu, doprinijeti jačanju veza iseljenika s domovinom, olakšati i kanalizirati komunikaciju tako da  iseljenicima bude poznato s kime oko određenih problema trebaju razgovarati. Nastavak susreta hrvatskog ministra obrane s predstavnicima hrvatskih društava u Berlinu, protekao je u neformalnom razgovoru o  tekućim problemima iseljeništva i domovine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani

Dosada sam pregledao uz duš i na popreko novu iseljeničku strategiju dosadašnji način prilazu hrvatskom korpusu iseljeništva u dijaspori bilo je više nego diskrinirajući podhvat domicilne politike.
Pa je u svakom slučaju za pozdraviti svaki novi dan..u kojem će se stvoriti boljitak za iseljeništvo slično i za Njihovu Matičnu Hrvatsku..koju iseljenici nose kud god ideju po hrvatskoj europi i svijetu.. sasobom u srcu.

Josip Mayer
12 years ago

Ministar je naglasio veliku važnost iseljeništva za Hrvatsku te iznio uvjerenje kako će nova Strategija prema iseljeništvu, doprinijeti jačanju veza iseljenika s domovinom, olakšati i kanalizirati komunikaciju tako da iseljenicima bude poznato s kime oko određenih problema trebaju razgovarati. Nastavak susreta hrvatskog ministra obrane s predstavnicima hrvatskih društava u Berlinu, protekao je u neformalnom razgovoru o tekućim problemima iseljeništva i domovine. —————————————————————- Poštovani Ministre tri put Bog pomaže ili je to opet..kaj got..pred izbore. Dokle ćemo još čekati s obzirom da ona famozna strategija gospođe Željke Antunović koja se je toliko zalgala pod naslovom… Strategija Iseljeništva i Hrvatskih manjina iz… Read more »