SLAVILI UZ GLAZBU, KNJIGU I PJEVANJE

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin svečano obilježila 38. obljetnicu djelovanja

prilog: Uredništvo HGB

Berlin/ Glazbom, promocijom knjige i druženjem je Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin e.V. u prostorima Veleposlanstva Republike Hrvatske, svečano i lijepo obilježila 38. obljetnicu djelovanja.

No, krenimo redom, najprije je Lijepu našu zapjevala Lili Vlahov, članica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Potom je u odsutnosti veleposlanika Gordana Bakote,  sve pozdravio Domagoj Marić, prvi tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske. Marić je zahvalio Karmen Meić, predsjednici Hrvatske kulturno-umjetničke isportske zajednice Berlin na tome da, kako je rekao, uvijek pronađe razlog zbog čega nešto uraditi i organizirati a ne zbog čega nešto ne uraditi. 

Predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin je potom zahvalila Veleposlanstvu Republike Hrvatske na susretljivosti i korištenju prostora u ovo vrijeme kad udruženje nema svoj prostor. Karmen Meić je pozdravila sve goste i posebno mladu Klaru Schedlich, najmlađu zastupnicu u Berlinskom senatu. Svečanosti je, između ostalih, naazočila i Jadranka Winbow, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj.

Potom je večer glazbeno upotpunila mlada pijanistica Franka Petrović (14) iz Potsdama, uspješna sudionica državnog natjecanja “Jugend musiziert”.

Središnji dio večeri, pripao je pak, promociji knjige “Živimo život svojih snova” autorice Lidije Kovarik koja je za ovu prigodu doputovala iz Praga. S Lidijom Kovarik je o životu, knjizi i njenom nastajanju razgovarala Sonja Breljak, novinarka i urednica Hrvatskoga glasa Berlin.

Lidija Kovarik je magistra prava. Rođena  u Požegi, odrastala i školovana u Požegi, Babinoj Gredi, potom studij prava završila u Osijeku, radila u Osijeku i Dubrovniku te  potom 2010. godine, vođena ljubavlju,  svoj životni put nastavila u Pragu. Danas je ravnateljica Muzeja iluzija u Pragu a između ostalog i životna i poslovna trenerica Inge Rock akademije.

Knjiga “Živimo život svojih snova” nije tek zbir zgodnih rečenica i svevremenskih, općih pishološko-socioloških uputa, koje služe kao životni i poslovni trening. U knjizi je i niz lijepih crtica iz stvarnog života koje pokazuju autoričin dar pripovijedanja i daju knjizi životnost i autentičnost. Čehinja, Pavla Gomba, izvršna direktorica UNICEF-a u Češkoj Republici o knjizi Lidije Kovarik, između ostalog, kaže: “Knjigu koju držite u ruci užitak je čitati. Ne opterećuje čitatelja teorijskom mudrošću, ali u svakoj rečenici daje nadu, lakoću i želju za životom. Živjeti punim plućima, živjeti smisleno. Zahvalna sam jer je nastala, a vjerujem da će pronaći put do srca čitatelja koji su spremni pročitati ju.”

Nakon ugodnog razgovora i čitanja dijelova knjige, gošći iz Praga je organizator zahvalio cvijećem. Potom su članice Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, točnije, sekcije tradicijskog pjevanja zapjevale dva tradicijska napjeva: “Okreni se moje kolo” i “Sve se more”.

Lidija Kovarik: – Kao i svaki puta do sada, svaki naš susret i suset s Hrvatima u Berlinu bio je fascinantan jer tu je gostoljubivost i ta neka emocionalna povezanost koja postoji i uvijek će postojati a posebno kad mi svaki puta priredite neku vrstu iznenađenja koje me onako emocionalno obuzme tako da sam izuzetno zadovoljna i zahvalna promocijom i svim ovim iznenađenjima koja ste mi priredili i prije i poslije. Još uvijek sam pod dojmovima, rekla nam je Lidija Kovarik, nakon promocije njene knjige “Živimo život svojih snova”.

I dok je Lidija Kovarik zainteresiranima potpisivala knjige i nastajale su i brojne fotografije za uspomenu na ovaj lijepi susret, započeo je i prijam i druženje u povodu 38. obljetnice Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Bilo je prigodno, ugodno, kulturno, zabavno i lijepo. Uistinu, prelijepo rođendansko slavlje jedne od najstarijih hrvatskih zajednica u Europi. Sretno i dalje!

 

 

3 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments