NOVI DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ

BioMedMath – Biomedicinska matematika – novi diplomski sveučilišni studij Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu

Volite tehnologiju? Sanjate o unapređenju kvalitete ljudskih života, njihovom spašavanju i poboljšanju zdravstvene skrbi? Onda je biomedicinska matematika pravi odabir za vas.

Biomedicinska matematika, poznata kao i biomatematika, interdisciplinarna je znanost koja kombinira znanost o životu, medicinu, kemiju, fiziku, razvoj softvera i matematiku. Studenti koji se odluče na ovaj studij imaju priliku upoznati se s najnovijim inovacijama temeljenim na naprednim matematičkim metodama.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu na čelu sa Matematičkim odsjekom razvio je internacionalni Diplomski sveučilišni studij Biomedicinske matematike koji će se izvoditi na engleskom jeziku. Radi se o prvom i jedinom studiju takve vrste u Hrvatskoj te jednom od svega nekoliko takvih studija u čitavoj Europskoj uniji.

Program i kurikulum je razvio tim vrhunskih stručnjaka iz područja matematike, medicine i biologije pod vodstvom prof. dr. sc. Hrvoja Šikića s Matematičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Neki od kolegija koje će studenti imati priliku slušati su Principi matematičkog modeliranja,  Mehanizmi ljudskih bolesti, Molekularni mehanizmi starenja itd., a svi za cilj imaju osposobiti studente kako bi, nakon završetka studija, postali vrhunski stručnjaci u polju matematike s dodatnim znanjem iz medicine i biologije potrebnim u modernom svijetu u kojem rapidno raste potražnja za takvim stručnjacima i njihovim znanjima.

BioMedMath je suvremeni studiju koji će studentima omogućiti da steknu znanja i kompetencije potrebne za uspješno savladavanje modernih izazova. Farmaceutske i biomedicinske kompanije, istraživački instituti i laboratoriji i javne znanstveno-istraživačke ustanove samo su neka od potencijalnih mjesta za zapošljavanje takvog kadra koji će doprinijeti stvaranju bolje sutrašnjice.

Nekoliko tipičnih područja u kojima se javlja potreba za matematičarima: modeli epidemije i pandemije, sekvenciranje gena, druge genetske studije, kardiovaskularni modeli (uključujući modeliranje toka krvi kroz žile i dizajniranje stentova), razvoj novih lijekova i analiza raznih procesa istraživanja u farmaceutskoj industriji, različiti aspekti bioinformatike, ”big data” analiza u biologiji i medicini (uključujući ”data mining”), modeliranje procesa u ljudskom mozgu (uključujući razne procese kognitivnog pada, recimo kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti), procesi starenja, evolucijski procesi, rast i razvoj organa u tijelu, razni aspekti onkoloških studija (uključujući modeliranje i analizu rasta tumora), široki spektar velikog broja sofisticiranih statističkih metoda koje se koriste i razvijaju u biomedicini.

Idealno smješteni Zagreb i Hrvatska, povoljni troškovi života, sigurno okruženje, bogata kulturna baština i ponuda te prirodne ljepote svakako su činjenice koje bi mogle biti dodatni poticaj za potencijalne studente. Konačno, ovaj studijski program osigurava izvrsnu podlogu za mogući nastavak obrazovanja na poslijediplomskoj razini na nekom od renomiranih europskih i svjetskih sveučilišta. Studij traje dvije godine, a po završetku istoga stječe se akademska titula Magistar/Magistra matematike.

Prijavite se jer su upisi u tijeku!

Dodatne informacije dostupne su na našim službenim web stranicama, a kontaktirati nas također možete na mail adrese: jure.suletnic@math.hr  i/ili darja.kucina@math.hr. Aktivni smo i na društvenim mrežama te nas možete pratiti na Instagramu – @biomedmath i/ili Facebookuwww.facebook.com/biomedmath

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments