ETIČNA BANKA U HRVATSKOJ

Tekst: Đuro Ružičić

UntitledNa Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2014., u muzeju Mimara u Zagrebu održana je osnivačka skupština Zadruge za etično financiranje (ZEF) kojoj je prisustvovao rekordni broj osnivača dosad zabilježen u Hrvatskoj.Sto i jedan osnivač, među kojima su se uz zainteresirane pojedince našla i poduzeća, zadruge, sindikati, udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi tipovi organizacija, osnivanjem ZEF-a napravili su jedan od prvih koraka prema osnivanju prve hrvatske etične banke, financijske institucije koja će biti drukčija od banaka kakve danas posluju u Hrvatskoj.

Niti dvije godine kasnije, broj članova ZEF-a popeo se na oko 400 i u stalnom je porastu, dokumentacija za apliciranje za licencu kod Hrvatske narodne banke u potpunosti je pripremljena, a jedini zahtjev koji još stoji na putu dobivanju licence i početku rada etične banke jest prikupljanje najmanje 40, a optimalno 150 milijuna kuna potrebnog temeljnog kapitala.

Domaća banka s drukčijim vrijednostima

Ideju o otvaranju prve hrvatske etične banke ZEF je razvio kao rezultat potrebe za drugačijim bankarskim modelom od onog koji je trenutno dominantno prisutan u Hrvatskoj, a koji proizlazi iz činjenice da je 96 posto banaka koje danas posluju u Hrvatskoj u stranome vlasništvu. U ZEF-u smatramo da bi banke s obzirom na svoju prirodnu ulogu u ekonomiji trebale biti sastavni dio ekonomskih procesa, njihov aktivni sudionik i partner, a ne subjekt koji je fokusiran isključivo na svoju vlastitu dobit.

Sam koncept etičnog bankarstva pritom nije nov. Naime, etične banke su u cijelome svijetu sve važniji instrument održivog razvoja i trenutno predstavljaju najstabilniji i najpouzdaniji dio bankarskog sektora koji ekonomska kriza nije poljuljala. Cilj etičnih banaka je rad za zajedničko dobro kroz odgovorno upravljanje zajedničkim resursima lokalnih zajednica te stavljanje tih resursa u službu poticajnog i razvojnog financiranja projekata malih i srednjih poduzeća, obrtnika, poljoprivrednika i svih onih koji doprinose stvaranju nove vrijednosti u svojim sredinama.

Dugoročno ulaganje u razvoj ispred kratkoročnog profita

Etične banke ne primjenjuju valutnu klauzulu, ne izdaju nenamjenske potrošačke kredite i odlikuju se dugoročnim promišljanjem razvojnih potreba i prilika umjesto pokušajem ostvarivanja što brže dobiti. To ne znači da etične banke nisu profitabilne – jesu, no profit ne dijele među malobrojnim dioničarima nego su većinu svog profita obavezne reinvestirati u nove projekte koji će ponovno stvoriti novu vrijednost.

Kao i sve druge etične banke, i prva hrvatska etična banka želi razmišljati dugoročno te projektima pristupati individualno, u partnerskom odnosu i suradnji sa svojim članovima. Osnovu ulagačke politike ove etične banke predstavljat će projekti koji često nisu prepoznati od strane komercijalnih banaka, a u ZEF-u smatraju da su temelj zdravog i održivog društvenog razvoja. Takvi projekti vezani su uglavnom uz poljoprivredu, osobito ekološku, obnovljive izvore energije, male i srednje tvrtke orijentirane na proizvodnju, preradu i profesionalne usluge, informatizaciju i nove tehnologije, društveno poduzetništvo te start-up poduzeća i poduzetnike početnike.

Banka čiji su vlasnici njezini članovi

Element koji je, dakako, izuzetno bitan da bi ovakva banka doista služila na korist čitavoj zajednici jest pitanje vlasništva. Etične banke u vlasništvu su i pod demokratskom kontrolom svojih članova, a tako će biti i s prvom hrvatskom etičnom bankom.

Naime, s obzirom da po hrvatskoj zakonskoj regulativi banke moraju biti dionička društva, kako bi se osigurala demokratičnost upravljanja etična banka će imati samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika – Zadrugu za etično financiranje. A budući da su zadruge i zakonski obavezne donositi odluke po principu “jedan član – jedan glas”, na taj će način svi članovi, bez obzira na visinu financijskih sredstava uloženih u etičnu banku, imati jednako pravo glasa u skupštini.

Stvorena vrijednost ostaje u zemlji

Članstvom u ZEF-u pravne osobe postaju dio solidarne poslovne mreže koja međusobnom suradnjom povećava mogućnost uspjeha pojedinih projekata na tržištu, a svi članovi – i fizičke i pravne osobe – dobivaju mogućnost znatno jeftinijeg kreditiranja i mnogo povoljnijih standardnih bankarskih usluga za većinu kojih neće plaćati nikakvu naknadu.

Članovima ZEF-a mogu postati sve pravne i fizičke osobe koje se slažu s pravilima Zadruge za etično financiranje i načelima etičnog bankarstva, kao i svi oni koji žele ulagati u razvojne dijelove hrvatske ekonomije na način da vrijednost koja se u tom procesu stvara i ostaje u zemlji.

Kako podržati projekt osnivanja etične banke?

U razdoblju pred nama cilj nam je što brže prikupiti temeljni kapital kako bismo što prije mogli pokrenuti postupak aplikacije za licencu kod Hrvatske narodne banke i krenuti s radom, i premda uvijek postoji mogućnost dopune kapitala od strane naših partnera iz Europske federacije etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) čiji smo član, osnova našeg poslovnog modela osnivanje je banke koja će biti potpuno autonomna od upravljačkog utjecaja stranih financijskih institucija kako bi na najbolji mogući način mogla ostvarivati svoju razvojnu funkciju.

U idućim mjesecima stoga namjeravamo doprijeti do što više poduzeća, udruga, OPG-ova, jedinica lokalne samouprave i pojedinaca, no potrebna nam je podrška i Hrvata koji žive u inozemstvu, a razumiju kakve bi dobrobiti ovakav projekt mogao donijeti Hrvatskoj. Jer ako pogledamo koliki novac građani i poduzeća drže u obliku štednje na računima komercijalnih banaka (krajem 2015. radilo se o oko 257 milijardi HRK), jasno je da je već vrlo malen dio tog iznosa – manje od jednog promila! – dovoljan za ostvarenje našeg cilja i da nam je taj cilj itekako dostižan.

Budući da se prva hrvatska etična banka neće moći osnovati bez široke podrške pojedinaca i organizacija koji dijele načela i vrijednosti na kojima projekt počiva, zainteresirane pravne i fizičke osobe koje žele sudjelovati u stvaranju etične banke projekt mogu podržati na dva načina: mogu se učlaniti u Zadrugu za etično financiranje, o čemu više pročitajte na internetskoj stranici etične banke www.ebanka.eu, ali i uložiti u projekt putem nečlanskih uloga.

Naime, pravne i fizičke osobe koje žele uložiti sredstva i surađivati sa Zadrugom za etično financiranje, ali iz bilo kojeg razloga nemaju uvjete za učlanjenje u Zadrugu (primjerice, jer nemaju dodijeljen OIB, a možda i ne mogu ili ne žele koristiti usluge etične banke ili preuzeti obveze članstva u ZEF-u), mogu nas kontaktirati putem e-mail adrese investors@ebanka.eu i dodatno se informirati o mogućnostima podrške.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments