PODCJENJIVANJE ZDRAVE PAMETI

piše: Dragica Trumbetaš

Za inflaciju se veli da je najprljaviji porez, puni proračun, siromašne čini još siromašnijima. Kod nas se nitko nije potrudio izračunati kako inflacija u društvu djeluje na ljude s obzirom na to što se kupuje.

Obitelj koja zarađuje za hranu i režije u drugačijoj je situaciji od one koja ima i za sporedne stvari.

Kupnja nove kožne garniture može se odgoditi, kupnja ulja, mlijeka i kruha ne može. Trpanje opet u statistiku samo nužnih stvari skriva prave podatke o siromaštvu.

Jučer sudac Dobronić piše priopćenje da se protivi mogućnosti da suci zarade godišnju plaću sudjelovanjem u arbitražnim postupcima. Svima je jasno da se vrijeme za koje se dobiva plaća iz proračuna troši na rješavanje arbitraža koje se plaćaju dodatno. Ako to rade suci  koji bi trebali štititi građane od korupcije, jasno je da korupcija ima zeleno stalno na semaforu.

Upravo su se sindikati javinh službi prvi javili po pitanju porasta plaća u skladu s inflacijom.

Dakle, oni koji su si već priskrbili jednu plaću više, naravno da su tu i saborski zastupnici, službe koje  vrše prometnu regulaciju,  građane šalju od sobe do sobe, još takvih nekoliko tisuća već bi u listopadu  trebali uskladiti plaće prema inflaciji.

Oko milijun umirovljenika koji kupuje samo hranu pa se za njih inflacija može računati prema visini porasta cijena koja su i 30%  veće, čekaju usklađivanje mirovine 6 mjeseci, usklađivanje mirovina ministar Marić zove bildanje.

Umirovljenici zapravo bildaju proračun, a svakih 6 mjeseci dobiju flašu infuzije da baš masovno ne poumiru od gladi, a bezobrazni vlastodršci ih još ubijaju svojom očajnom retorikom.

Više od neimaštine boli podcjenjivanje zdrave pameti i zatupljivanje  ljudi koji i ne znaju doći do prave informacije.

182 000 tisuće povlaštenih umirovljenika na ime usklađivanja mirovina u sumi novaca dobiti će otprilike kao i 660 000 umirovljenika iz rada, no statistička sredina pokriva sve nebuloze mirovinskih  sustava. 17 000 povlaštenih imaju prosjek mirovine veći od 9600 kuna i usklađivanjem će se i prosjek dići (ako će biti 5%) na 10 050 kuna za njih će se morati izdvojiti 2 050 000 000 kuna u sljedećoj godini bez usklađivanja za sljedeću godinu. Toliko novaca treba za oko 65  000 prosječnih od 3000 kune koje u sebi nose u prosjeku više od 38 godina rada, jer ti povlašteni imaju malo ili nemaju staža, pa ruše prosjek ovima koji su svoje odradili.

To što se stvorila takva situacija krivi su svi koji su donosili takve zakone, ali i oni  koji su dobivali plaću da se bore za interes radnika.

Stvorili smo povlaštenu kastu koja obire vrhnje i preskupo preprodaju sir, a hrane nas sirutkom.

Ti povlašteni bez staža, bogatili su se radom na crno, ili su raznim makinacijama otimali imovinu starcima. Poznat slučaj suca iz Osijeka koji je za dva mjeseca za uzdržavanja uzeo nekoliko milijuna.

Dođeš u instituciju po savjet, odeš s potpisanim ugovorom da si sve svoje dao za tri kvadrata prostora u Domu za starije.

Danas u novinama možete pročitati da je UO Ine 2020. dobio 1’3 milijuna bonusa a imali su 1’3 milijardi gubitka, a gorivo je bilo jeftinije 3 kune. Dobili su nagrade jer su MOL-u dali prvenstvo kupnje pumpi u Sloveniji.Ove godine Ina je u dobitku 1’3 milijarde, bonusi će biti još izdašniji, a gorivo će čim  prođu izbori  Splitu, drastično skočiti.

Sa strujom slično, HEP je poskupio, za investicije su digli kredit, a imaju najveću dobit.

Svi propali političari idu u biznis sa strujom, namirisali da je s onim bez čega se ne može, najlakše trgovati.

Niti rat u Ukrajini, niti globalno zatopljenje, ni potres ni poplava, nisu gori od pokvarenih vlastodržaca. Oni su u stanju stvoriti milijun siromaha da bi oni slali pozdrave  iz kućerine na brijegu ili stana većeg od autobusnog kolodvora, s toliko ukradenog novca da ga za života ne mogu potrošiti.

Zapamtite brojku, na 3 radnika penzionera sjeda jedan povlašteni koji ima mirovinu veću nego ova tri a staža manje nego jedan.

S takvom vladom ne može se naprijed već propadati sve dublju u rupu.

Dobra vijest je da sve prognoze idu  korist velikog poraza u Splitu, ovih dana HDZ udarnički radi – u korist vlastite štete!

Prisjest će im lake note, kaj su se smijali, smijali, zatvara se birtija gdje se zna da građani plaćaju, a tko pije je poslovno državna tajna.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments