IT OBILAZIT

Mlada nedilja u Sonte

Ruža Silađev

Još se digoda u kuća, kod kake stare čeljadi, može najt sveta prilika „Mlada nedilja“. Naslikovano kako čovek ore sa dva vola i drvenim plugom. Tu je još i Gospa što je, je izoro iz zemlje.

–    Oro mladom nediljom, pa eto kaka je čuda izoro!– i danas će stari svit kazat.

Mlada nedilja se prija jako držala. Mladom nediljom se ni ništa smilo radit, samo u crkvu it, Bogu se pomolit, skuvat posvečani ručak i poštivat Dan Gospodnji.

Boš’ sačuvaj da ti je kaki patent spo sa bluze, jel ti kako puce sa košulje! Bluza, jel košulja se skidala i navlačila druga. Niko nije tijo štogoda prikrpat Mladom nediljom. Matere su čak i dicama zabranjivale kojišta se sigrat. Curama se ni bilo slobono sigrat sa lutkama.

– Oćeš da ti se lutka oživi?- rekle su  matere curama.

E, al cure bi baš voljile da imu živu lutku, pa su se mladom nediljom zavlačile po kojikaki zakriti mista. Sigrale se iza kake kamare slame, iza čardaka i po tavana da privaru matere. Prkoždžinice male! A, ope nije poznato da se kaka lutka oživila.

I u crkve se Mladom nediljom drugače obdržavalo neg’ vakom nediljom. Obilazilo se sa Sakramentom oko oltara, unutri u crkve i napolju. Išlo se okolo crkve, po sokaku i po bašče. Curice koje su obavile prvu pričest su se uvežbavale za „It obilazit“.  „It obilazit“ je štovanje Svetoga Oltarckoga Sakramenta sa nošenjem znamenja Isusove muke, znamenjima vire i slave Isusove i Marijine. Curice su se Mladom nediljom opravljale  u prvopričesna ruva. U društvu je bilo u početku trinajst curica i jedno muško. Muški je nosijo Križ. Taj mali muški se nije baš dobro osićo međ tolikima ženckima, pa je onda vrimenom Križ priuzela isto cura. Društvo je osnovano 1936.g. Vodile su ga Blašković Eva, Lapundina i Vidaković Pavka, Mličikina. U propisu stoji da zoto ne smiju primat nikaku plaću. Curicama koje vežbu obilazit, triba dat kaki bombončić da bolje dolazu. Bilo je teško curicama odstojat cilu veliku misu i ne mrdnit se. Još su morale i vakima nediljama posli podne it na vežbu.

Curice su ulazile u crkvu u paru.

  1. Prvo su išli mali bili barjaki. Na njima su bile slike: Srce Isusovo i Srce Marijino.
  2.  Za njima bila kruna Majke Božje, sa dvi bile plantike. Curica upolak je držala krunu, a jedna curica sa desne strane jednu plantiku, a druga sa live strane drugu plantiku.
  3. Curica sa križom i curica sa Veronikinim rupcom
  4. Curice sa plavima vankušcima.

Jedna je na vankušu imala bič. Na jedne strane biča jedan eskerac, a, na druge strane           biča dva eskerca.

Druga je na vankušu imala Krunu Isusovu od trnja.

  1. Curice sa još dva plava vankušca. Jedna je na vankušu imala čekić i klište, a druga kocke.
  2. Za njima dvi curice sa bilima vankušcima. Na jednomu je bilo grožđe, a, na drugomu vlati žita.

U crkve su za vrime mise stojale isprid glavnoga oltara.

1.Upolak, je stojala curica sa krunom Majke Božje. Nuž nju dvi curice držeći svaka plantiku sa krune.

  1. Desno odpolak je bila curica sa Križom, a livo curica sa Veronikinim rupcom.
  2. Curice sa plavima vankušcima. Sa jednu stranu bič sa eskercima, sa drugu Kruna Isusova.
  3. Ope plavi vankušci. Sa jednu stranu čekić i klište, sa drugu kocke.
  4. Curice sa bilima vankušcima. Sa jednu stranu vankušac sa grožđom, sa drugu vankušac sa vlatima žita.
  5. Sa obadva kraja su stojale curice sa barjakima.

Dogod je misa trajala one su mirno stojale držeći znamenja Marije Majke i Isusove Muke u ruka. U mladu nedilju su jim se pridruživale i druge curice. Isto su se uređivale u prvopričesno ruvo i brez znamenja su tako mirno stojale nuž nji. Na kraju mise se izašlo napolje u procišionu. Curice koje nisu imale u ruka znamenja nosile su u košarčice listiće cvita. Putim oko crkve su ga rasipale. Posli nji je išlo nebo sa župnikom i Sakramentom. Kantor, gosponoše i svaj ostali svit.

Bila je velika čast „It obilazit“. Očevi i matere su sa dikom gledali svoje kćeri. ‘Vako su se curice sprimali za „It obilazit“ i ako ji je kaki svit pozvo na saranu. Najviše ako je umrlo mlado čeljade. Opravljalo se još i o svakaki Svetaca, na Srce Isusovo, na kirbaj… Nažalost sa ranjima sedamdesetima društvo je ukinito. Zaboravilo se na „It obilazit“, a znamenja počivu digoda u kakomu sanduku. I, na nji spada prav-zaborav.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments