“ISPOD SUNCA ZLATNOGA”

Makedonsko-hrvatsko društvo je velikim koncertom obilježilo 20 godina djelovanja.

prilog: Makedonsko-hrvatsko društvo

Tetovo/ 9. rujna 2022. godine održan je u Tetovu veliki koncert pod nazivom “Ispod sunca zlatnoga”, povodom 20 godina od osnutka Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu.

Na koncertu su nastupili: ženska klapa “Figurin” iz Zagreba i KUD “Stjepan Radić” iz Dubrovnika, te trio “Nameless” iz Tetova,  kao domaćin.

Nazočne su svojim govorima pozdravili: gđa Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora i bivša zastupnica u Europskom parlamentu; gđa Neves Tiganj, veleposlanica Republike Hrvatske i gosp. Nediljko Romac, predsjednik Makedonsko-hrvatskog društva.

Robert Veljanovski, voditelj događanja, u svom se govoru prisjetio početaka MHD-a, kao i razvojnog puta udruge. Veljanovski se osvrnuo i na prvi MHD osnovan 1993. u Skopju.

U dvosatnom događanju nazočni su imali priliku uživati u autohtonom klapskom pjevanju i tradicionalnim dalmatinskim plesovima te hitovima suvremene, ali autentične makedonske glazbe.

Događaj su svojim prisustvom uveličali: gosp. Besar Durmiši, predsjednik općinskog vijeća Tetova; gosp.  Dimitar Kostadinovski, gradonačelnik općine Jegunovce; gosp.  Bujamin Rušiti, predsjednik Vijeća općine Brvenica; gosp. Darijan Sotirovski, ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, zastupnici gđa. Fanica Nikoloska, gosp. Aleksandar Veljanovski, gđa. Maja Moračanin i gđa. Sonja Mirakovska, gđa. Dolores Kašuba Petrov, predsjednica Zajednice Hrvata „Libertas“ iz Štipа; predstavnici MPC-a; gđa. Maja Mozara iz HMI, predstavnici hrvatskih udruga i dr.

Na koncertu je izražena zahvalnost veleposlastvu Republike Hrvatske u Skopju, kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te Ministarstvu kulture Makedonije uz čiju je potporu ova manifestacija i realizirana.

Ovaj događaj bio je tek prva manifestacija u nizu aktivnosti kojima će se obilježiti ova važna obljetnica.

MHD je nedavno objavio prvi online Arhiv Hrvata u Makedoniji, gdje je sistematizirano preko 80 imena Hrvata, a proces zaštite i digitalizacije kulturne baštine nastavit će se i u budućnosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments