MATIČNE STANICE SU DRAGOCJENI LIJEK

piše: Verica Jačmenica-Jazbec

Ljudsko tijelo sastoji se od milijuna stanica. Neke od njih imaju svoju specifičnu funkciju, tj. pripadaju pojedinom organu (npr. jetri, želucu, bubregu). Postoje i stanice s nespecifičnom funkcijom (matične stanice). One mogu zamijeniti stanice u bilo kojem organu koji propada zbog bolesti, povrede ili starenja.

Iz matičnih stanica koje se nalaze u ljudskom zametku nastaje dijete u maternici trudnice.

Kod odrasle osobe matičnih stanica ima u krvi (malo), u masnom tkivu (više), u koštanoj srži (još više) te u posteljici i pupkovini kod rodilje (najviše).

Za liječenje pojedinih teških bolesti najčešće se koriste matične stanice iz pupkovine jer se do njih najlakše dolazi.

Unatrag nekoliko godina sve više se uzimaju i matične stanice iz masnoga tkiva na trbuhu bolesnika. One mu se uštrcavaju u onaj zglob koji ima oštećenu ili dotrajalu hrskavicu. Na taj način liječe se sportske povrede.

Kod estetskih operacija (ublažavanje ožiljaka ili bora na licu, podizanje spuštenih očnih kapaka, povećanje usnica ili oblikovanje obraza) kirurzi-plastičari uzimaju matične stanice iz masnoga tkiva na trbuhu samoga bolesnika. Potom ih uštrcavaju u spušteni očni kapak, ožiljak na licu ili u bore na licu.

U koštanoj srži ima mnogo matičnih stanica. One se dobivaju ubodom igle u zdjeličnu kost. Taj ubod može biti neugodan i bolan. Tako dobivene stanice su starije i manje vitalne. Darivatelj koštane srži mora biti u dobi od 18 do 55 godina.

Najviše mladih i vitalnih matičnih stanica nalazi se u posteljici i pupkovini.

Oplodnja

Za vrijeme bračnoga odnosa u rodnicu (vaginu) izlije se muško sjeme. Ono sadrži milijune spermija koji iz rodnice putuju prema jajovodu. Iz ženina jajnika svaki mjesec stvori se jedna jajna stanica koja ulazi u jajovod. U jajovodu se susreću spermiji i jajna stanica. Samo jedan spermij, od mnoštva njih, prodre opnu jajašca i uđe u njega. To je trenutak oplodnje. Oplođeno jajašce jajovodom potom putuje prema maternici te se usađuje u njezinu unutrašnju sluznicu.

Stvaranje posteljice, pupkovine i pupka

Čim se jajna stanica oplodi, u sluznici maternice počinje se stvarati sluzavo tkivo, tj. posteljica. Posteljica je uraštena u maternicu i povećava se paralelno sa rastom ploda. Iz središta posteljice izrasta jedan tračak koji se zove pupkovina. Taj tračak je na svojoj drugoj strani srašten sa djetetovim trbuščićem. Kroz posteljicu i pupkovinu dijete dobiva majčinu krv. Uoči poroda dijete teži oko tri kilograma. Njegova posteljica tada ima promjer oko 20 cm, debljinu oko 2 cm i težinu oko 500 gr. Pupkovina je u porodu dugačka oko 50 cm; njezin promjer je oko 2 cm. Kroz pupkovinu prolaze tri krvne žile: dvije arterije i jedna vena.

U času rođenja (prirodnim putom ili carskim rezom) dijete ima priraštenu pupkovinu na svom trbuščiću. Ona ga povezuje s posteljicom koja je još u maternici. Tada primalja sterilnom štipalicom čvrsto stegne pupkovinu 5 cm od djetetove trbušne stjenke. Nakon jedne minute ona oštrim sterilnim škarama prereže pupkovinu iznad štipalice. Taj zahvat za dijete nije bolan, jer u pupkovini nema živaca. Nastali pupčani bataljak se odmah pokrije i učvrsti sterilnom gazom, jer je vrlo podložan infekciji. Nakon nekoliko dana taj se bataljak spontano osuši i otpadne. Na trbuščiću na tom mjestu nastaje samo jamica u koži koju zovemo pupak. Drugi kraj pupkovine stegne se specijalnim instrumentom uz ženino spolovilo.

Nekoliko minuta po porođaju djeteta žena istisne i porodi i preostalu pupkovinu sa posteljicom. U posteljici (koja je veličine dlana i teška 500 grama) i pupkovini (koja je dugačka oko 45 centimetara) nalazi se 50 do 150 mililitara krvi koja je bogata matičnim stanicama. Ako rodilja želi darovati krv iz pupkovine, tada se, pet minuta po porođaju, uzima 80 mililitara te krvi.

Matične stanice su dragocjeni lijek

Matične stanice iz pupkovine su čudesno Božje djelo. One su prvenstveno lijek protiv raznih vrsta leukemija, slabokrvnosti, poremećaja otpornosti (imunosti), metaboličkih bolesti (to je nakupljanje masti u pojedinom unutarnjim organima), bolesti zbog nedostatka enzima, bolesti na kromosomima, teških oblika astme, mišićne distrofije, poremećaja u radu bubrega, kod raznih povreda i istrošenosti zglobnih hrskavica.

Čuvanje matičnih stanica

U Zagrebu postoji javna banka za ispitivanje i čuvanje darovane krvi iz pupkovine. Ona radi na principu dobrovoljnosti, anonimnosti i besplatnosti. Darovana krv se iz većine hrvatskih rodilišta prevozi u banku krvi gdje se najkasnije 48 sati po porođaju zamrzne i čuva u tekućem dušiku na temperaturi nižoj od -150°C.

Bračni parovi, rodilje

Budite velikodušni! Odlučite darovati krv iz pupkovine! Do porođaja su posteljica i pupkovina hranile i oblikovale zdravo dijete koje vam je Bog darovao. Krv iz posteljice često je jedini lijek za nekoga teškog bolesnika. Ako je ne poklonite, ona će se odložiti u medicinski  otpad i spaliti.

Darovanje matičnih stanica je znak zahvalnosti

Darovana krv se u banci krvi čuva pod šifrom vašega djeteta koje tako ulazi u Svjetski registar darivatelja matičnih stanica. Malo te dragocjene krvi može spasiti život nekoj majci mnogobrojne djece u Australiji, bolesniku od leukemije u Kini, ocu obitelji koji je stradao u prometnom udesu u Americi, djevojci koja čeka na taj lijek u Norveškoj. Matične stanice mogu poslužiti i za liječenje vašega djeteta, ako ga u životu zadesi kakva teška bolest.

Darivanje krvi iz pupkovine je znak zahvalnosti Bogu; vi i vaše dijete ništa ne gubite, a nekoj bolesnoj osobi darujete šansu za – novi život.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments