PLJESAK PUBLIKE FILMU “ZBORNICA”

“Zbornica”, film Sonje Tarokić prikazan u berlinskom kinu Delphi Lux.

Berlin/ U berlinskom kinu Delphi Lux je u srijedu, 05. listopada, upravo na Dan učitelja, prikazan film “Zbornica”, snimljen 2021. godine, prema scenariju i uz redateljsku palicu Sonje Tarokić.

Prije same projekcije filma, publici se na hrvatskom i njemačkom jeziku obratio Domagoj Marić, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Njemačkoj, izražavajući zahvalnost da je hrvatski film u njemačkom kinu, kao i zahvalnost publici na dolasku. Potom se publici, na engleskom jeziku,  kratko obratila i jedna od glumica filma “Zbornica, Maja Posavec (u filmu glumi Ivanu), koja odnedavno živi u Berlinu.

Publika je s pažnjom pratila film dug 126 minuta i titlovan na engleskom jeziku. Upečatljivi u svojim ulogama su Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz. Vera Zima…

Film govori o školskoj pedagoginji Anamariji, koja puna entuzijazma, ulazi u borbu s problematičnim profesorom povijesti u osnovnoj školi suočenoj s restrikcijama i okruženom obeshrabrenim učiteljima.

Film je sudjelovao na festivalima: 2021 – Karlove Vari, Valensija, Zagreb, Kotbus, Torino / Karlovy Vary International Film Festival, Mostra de València – Cinema del Mediterrani, Zagreb Film Festival, Film Festival Cottbus, Torino Film Festival

Nagrade: 2021 – Karlove Vari – Specijalno priznanje glavnog žirija, Specijalno priznanje Ekumenskog žirija; Zagreb – Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji / 2022. brojne  nagrade na filmskom festivalu u Puli.

Projekcija filma “Zbornica” dio je programa kojim  Veleposlanstvo RH u Njemačkoj obilježava 30 godina njemačko-hrvatskih diplomtskih odnosa a i dio kulturnog programa naslova “13 Horizonte/ 13 obzorja” koji se ostvaruje u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova SR Njemačke.

Armenija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Hrvatska, Moldavija, Slovenija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina, Uzbekistan: ovih 13 zemalja održava diplomatske odnose s Njemačkom od 1992. To stvara bitne aspekte dvonacionalne kulturne politike, kako kao odgovor na preokrete nakon 1989. tako i sada s pogledom na globalne krize i sukobe. S višetjednim kulturnim programom 13 horizonata, ovih 13 partnera Njemačke, zajedno sa Saveznim ministarstvom vanjskih poslova, odavat će počast postignućima 30 godina partnerskih susreta i uspješne kulturne razmjene od 10. rujna 2022. do 4. prosinca 2022. – uz koncerte, filmove, kulinarski program i izložbe.

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments