DOBRO DOŠLE, UZORITE

tekst: Marija Kukić
foto: Duško Mirković
DSC_3574Grabarje/ Na ovom našem planetu često se obilježavaju neki manje ili više značajni nadnevci. Tako se 15. listopad obilježava kao Svjetski dan seoskih žena.

Od 1995. godine na prijedlog UN,  a na Konferenciji o ženama u Pekingu, taj dan  počinje se obilježavati u mnogim zemljama svijeta. Htjela se skrenuti pozornost na nezamjenjivu  i važnu ulogu žena u ruralnom razvoju i očuvanju tradicije, običaja i obitelji kao temeljnih vrjednota društva.

Njihov rad treba pravilno vrjednovati i pokušati riješiti probleme s kojima se seoske žene svakodnevno susreću. Istraživanja su pokazala da čak 50 % seoskih žena ne ide na godišnji odmor. Radni dan im traje od jutra do sutra.

DSC_3410Upravo stoga već 17. puta u Republici Hrvatskoj bira se najuzornija seoska žena. To su žene koje imaju svoj OPG, svoje njive, voćnjake, vrtove, svoje domaće životinje, koje same prerađuju različite proizvode od plodova svoje zemlje, svojih životinja… koje su aktivne u kulturnom, društvenom, sportskom životu svoje sredine i šire, koje sudjeluju u humanitarnom radu, izrađuju ručne radove, peku izvrsne kolače, prave raznovrsne slastice, odgajaju djecu… Ne ocjenjuje se njihova ljepota već puno više od toga.

Ove godine izbor Uzorne seoske žene Hrvatske održao se u mojoj, Požeško-slavonskoj županiji, u selu Grabarju koje pripada gradu Kutjevu. Prošle godine laskavi naslov Uzorne seoske žene pripao je Mariji Ribičić, majci petero djeca i zato je ova manifestacija održana upravo ovdje.

DSC_3486 (1)Natjecalo se 15 žena iz 10 županija diljem Lijepe Naše, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Uz mnoge sponzore i pokrovitelje, našlo se tu i nekoliko zvučnih imena;  od saborskog zastupnika, župana, dožupana, gradonačelnika… a svakako je vrlo značajno da je izboru nazočila  i europarlamentarka Marijana Petir.

Pred  višečlanim žirijem našao se težak i odgovoran zadatak. Morali su pozorno pregledati sve štandove natjecateljica, pogledati zapis o njihovom gospodarstvu i donijeti važnu odluku koja je od njih najuzornija.

U prepunoj dvorani natjecateljice i goste pozdravila je Dragica Vučković, predsjednica Udruge Uzorna seoska žena Hrvatske.

„Ove su žene čuvarice identiteta. One se ne stide svojoj djeci dati hrvatska imena po kojima će ih jednog dana pronaći negdje u svijetu… Hvala vam što s ponosom sudjelujete u ovom izboru i što ste odlučile biti seoske žene!“ rekla je među ostalim i gospođa Vučković.

DSC_3422Govorila je i Marijana Petir, a kutjevački gradonačelnik se biranim riječima obratio: „Titula najuzornije seoske žene Hrvatske služi na čast jer seoske žene obitelj drže na okupu i unose toplinu, ali i red u domove…“

Nakon pozdravnog govora, Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević  proglasio je  otvorenim 17. Izbor Uzorne seoske žene Hrvatske. Matica umirovljenika grada Kutjeva otpjevala je hrvatsku himnu i  izbor je počeo. Uslijedilo je predstavljanje žena, njihovih gospodarstava, nošnji, a zatim je svaka od njih morala odgovarati na, često nezgodna, pitanja članova žirija.

DSC_3416Žiri nije imao nimalo lak zadatak. Sve su bile izvrsne, ali samo jedna je mogla pobijediti. Nakon dugotrajnog vijećanja, titulu je osvojila Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji. Prva pratilja je Martina Dobošić iz Žabnica u Zagrebačkoj županiji, a treća je Aleksandra Pekica iz mjesta Štokovica u Istarskoj županiji.

Idući izbori bit će u Karlovačkoj županiji.

Sve natjecateljice dobile su nagrade i priznanja, a pobjednica je dobila 5000 kuna i petodnevni boravak u Bruxellesu gdje će zajedno s Marijanom Petir govoriti o životu,  problemima, ali i uspjesima seoskih žena. To će njoj, ostalim sudionicama  i drugim seoskim ženama biti još veći poticaj u naporu za oživljavanjem  sela kao iskona našeg postojanja.

DSC_3566 (1)

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments