IZVRSTAN KONCERT TRIA KRPAN

Koncert Tria Krpan iz Zagreba održan je s kraja tjedna u Veleposlanstvu RH u Berlinu.

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ U Veleposlanstvu Republlike u Njemačkoj je s kraja tjedna održan koncert Tria Krpan. Točnije, bio je to koncert za klavir i dvije violine. I jednu obitelj. Naime, Trio Krpan čine trojica sjajnih glazbenika, otac Anđelko (violina) i sinovi  Martin (violina) i Ivan Krpan (klavir).

Na programu su bila djela Gyoergya Ligetia, Frederica Chopina, Miroslava Šlika, Josipa Štolcera Slavenskog, Dariusa Milhauda i Bohuslava Martinua.

Publika je bila brojna, upravo toliko da se popune sva raspoloživa mjesta. S pažnjom se  slušala izvrsna glazbu. Najprije su se članovi Tria Krpan predstavili zajedno, potom su slijedile skladbe što ih je izvodio mladi pijanista Ivan a onda one skladane za dvije violine, one oca Anđelka i  sina Martina.

Na kraju koncerta uživala je publika u carstvu glazbe klavira i dvije violine obitelji Krpan i višestruko se pljeskom pozivalo glazbenike i zahvaljivalo im za prelijep glazbeni doživljaj.

Tijekom koncerta, u kratkoj pauzi između dva bloka, publici se kratko, na njemačkom i hrvatskom jeziku, obratio Domagoj Marić, savjetnik u Veleposlanstvu RH u Berlinu.

Prilično je hladno, sredina listopada i što se može bolje učiniti nego li uživati klasičnu glazbu. Dobrodošli u Veleposlanstvo RH, pozdravljam vas, nisam se nadao ovakvom odazivu, zahvaljujem na tome. Puno glazbenika iz Hrvatske smo imali ovdje ali ovakvu jednu glazbenu obitelj još nismo imali, rekao je Marić te ukratko razgovarao s violinistom Anđelkom Krpanom. Saznalo se iz razgovora kako i nema puno kompozicija za sastav klavir i dvije violine, da kao trio nastupaju posljednje tri godine a svatko od njih ima i druge oblike i forme nastupa i sviranja. U ugodnom razgovoru čulo se i kako je u publici i supruga i mama obitelji koja je pozdravljena pljeskom te da obitelj ima još jednog sina koji nije glazbenik već student ekonomije i sportista.

Dok su publika i glazbenici nakon koncerta nastavili s neobaveznim druženjem, progovorili smo i mi riječ dvije s Anđelkom Krpanom o njegovim/njihovim dojmovima.

U Njemačkoj sviramo dva koncerta, jedan u Hamburgu i ovaj u Berlinu i vraćamo  se u Zagreb. Oba su koncerta bila izvrsno organizirana od strane naših diplomatskih predstavništava. Svirati izvan Hrvatske je uvijek i posebna čast jer čovjek predstavlja i svoju zemlju i trudi se kulturom imati neku kulturnu diplomaciju. Nije nam prvi puta da nastupamo vani. Ja se glazbom bavim oduvijek, profesor sam na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predajem violinu. Bio sam i koncertni majstor Zagrebačkih solista i Zagrebačke opere i dosta sam svirao u inozemstvu.  Evo, i moji sinovi i Martin i Ivan diplomirali su u Zagrebu a nakon toga su nastavili studij u Njemačkoj, Martin, violinist u Lajpzigu a potom se vratio u Zagreb i sad je voditelj Zagebačkog kvarteta a Ivan je trenutno u Kölnu, tako da zapravo, u Njemačkoj smo često. Za nas je to jako važno, ta izmjena svježih umjetničkih ideja i interakcija s publikom. Nadam se da će u perspektivi ovaj naš obiteljski trio zaživjeti i možda i ozbiljnije zasvirati. Svako od nas ima i druge forme i obaveze ali posebno je iskustvo kad sviramo zajedno. Jako se dobro razumijemo, puno radimo, probamo i onda sve sjedne  na svoje mjesto. Nadam se da će se to i dalje razviti, rekao je nakon koncerta Anđelko Krpan opisujući uistinu divnim taj osjećaj glazbenika i oca koji svira sa svojim sinovima dok u publici sve to sluša supruga i mama Gordana koja je i sama muzikologinja i piše o glazbi ali isto tako i radost da je i sin Fran koji je do trećeg razreda srednje škole svirao violončelo, sebe pronašao u studiju ekonomije i vaterpolu.

Čestitke umjetnicima i organizatorima koncerta Tria Krpan u Berlinu. Bio je to izvrstan koncert i zanimljiv susret. Vrlo ćemo se radovati kad god u budućnosti čujemo vijesti ( a doći će sigurno!) o nastupima i uspjesima Tria Krpan.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments