PREMINUO JOVAN BALOV

U 60. godini preminuo osnivač i voditelj galerije Prima Centar Berlin, Jovan Balov.

info: Prima Center Berlin
foto: Archi Galentz

Berlin/ Prošle subote, 15.10.2022. u Berlinu je, u 60. godini, nakon teške bolesti, preminuo Jovan Balov, osnivač i voditelj izložbenog i projektnog prostora Prima Center Berlin. Službeni oproštaj od pokojnika bit će organiziran 6. studenog 2022. od 12 sati, u Prima Center Berlin, na adresi: Biesentaler Straße 24, 13359 Berlin.

Jovan Balov je rođen 6. studenog 1961. u Skoplju, a 1987. diplomirao je likovnu umjetnost na Sveučilištu Ćirila i Metoda. Od 1989. živi u Berlinu i Amsterdamu i do kraja života djeluje kao slobodni umjetnik. Godine 2003. otvorio je projektni prostor “Prima Center Berlin” u Weddingu, koji je izlagao radove etabliranih umjetnika, kao i promovirao talente u usponu (često i one iz Hrvatske, op.u.).

Ključni fokus projektnog prostora bila je umjetnost iz jugoistočne Europe, a posebno bivše Jugoslavije. Prima centar Berlin bio je više od izložbenog prostora: bio je kontaktna točka za ex-jugoslavensku zajednicu u Berlinu i kulturni most između Berlina i Balkana. U svim svojim aktivnostima Jovan Balov uvijek je zauzimao stav protiv nacionalizma, rasizma i diskriminacije, au posljednjoj godini života surađivao je sa svojom kćerkom Paulom Balov i PINKDOT gGmbH na podršci umjetnosti u LGBTIQA* zajednici. Godine 2007. u Ateni mu je dodijeljena nagrada “Rigas Karta” kao “Heroj balkanskih kultura” za njegov interkulturalni i umjetnički rad.

Radovi Jovana Balova izlagani su u Njemačkoj, Rusiji, Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Austriji, Poljskoj, Estoniji, Izraelu, Srbiji, Italiji, Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama. Najvažnija djela Jovana Balova su njegovi hiperrealistični portreti. Osim obitelji i prijateljima, portret je posvetio i Karlu Friedrichu Schinkelu, Johannu Gottfriedu Schadowu, Adolphu Menzelu te umjetniku i piscu Ursu Jaeggiju.

Među njegove najveće nagrade spada prva nagrada za slikarstvo koju je 2013. godine dodijelila galerija “Du Columbier” u Parizu. Republika Sjeverna Makedonija ga je 2014. odlikovala “Europskom ličnošću 2014. godine”.

Ne žalimo samo zbog gubitka velikog umjetnika i vizionara, već i dobrog prijatelja, oca i supruga, koji je svojim kolegama umjetnicima uvijek pružao ruku pomoći te okupljao i nadahnjivao mnoge ljude svojom karizmatičnom pojavom i humorom”, stoji u redovima koje je potpisala obitelj pokojnog Balova (Paula, Annamaria, Doroteja).


Počivao u miru. Obitelji topla sućut u ime uredništva Hrvatskoga glasa Berlin.

 

 

 

 

 

 

 

Bilješke događaja:

 

Službena pogrebna služba održat će se 6. studenog 2022. u12 sati, u Prima centru Berlin.

Biesentaler Straße 24,

13359 Berlin

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments