DAN NADE

Sastanak šefova diplomacije u Berlinu: Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo, dogovorile kretanje građana bez viza.

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ Na jučerašnjem sastanku u Berlinu, Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke, istaknula je kao prioritet, zemlje Zapadnog Balkana uvesti u Europsku uniju kako bi se osigurala stabilnost i ekonomski napredak u regionu.

Takozvani Berlinski proces format je godišnjih sastanaka koje je Vlada Njemačke inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana konferencija o Zapadnom Balkanu.

Cilj je jačanje saradnje Europske unije sa Zapadnim Balkanom, suradnja unutar regiona i ubrzanje njegove integracije u Europsku uniju.

Na sastanku u Berlinu, pored zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, sudjelovali su i šefovi diplomacije Bugarske, Grčke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke i naravno, Njemačke.

Teme kojima su se bavili šefovi diplomacija u Berlinu ticale su se stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, energetske problematike u vrijeme ratnih sukoba u Ukrajini.

Na sastanku u Berlinu sudjelovao je i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman.

Drago mi je da smo se tu okupili na inicijativu Njemačke kojoj izražavam zahvalnost na organizaciji ovog skupa,  kako bi dali potporu  Berlinskom procesu i njegovim aktivnostima u promicanju euro integracijske ideje. Teme su važne, razmjena mišljenja o energetskoj sigurnosti i zajedničko tržiste Zapadnog Balkana. EU i Hrvatska kao aktivni i iskreni zagovornik njena proširenja, polažu nadu da će sve ove zemlje u svojim politikama slijediti politiku Europske unije, prije svega zajedničku vanjsku sigurnosnu politiku, pokazati jedinstvo u osudi agresije i solidarnost u obrani Ukrajine.  Hrvatska podržava proširenje EU ali uz ispunjenje kriterija kako bi te zemlje bile još bliže europskoj obitelji. Treba spriječiti maligni utjecaj trećih zemalja i apelirati na suradnju i jedinstvo Zapadnog Balkana. Ovdje se razgovara i o energetskoj sigurnosti a Hrvatska s obzirom na iskustvo i geopolitički položaj nudi da postane energetsko čvorište  za energetsku sigurnost u Europi, rekao je ministar Grlić Radman u izjavi novinarima, ističući da su “osjetne razlike među zemljama Zapadnog Balkana u pogledu ispunjavanja kriterija, suočavanju s prošlošću, reformama, stajalištima prema ruskoj agresiji i empatije prema Ukrajini”, kao i da treba gledati afirmativno jer “ovakvi sastanci koji ide u smjeru poštivanja vladavine prava, ljudskih vrijednosti, EU vrijednosti, zaustavljanju agresije i rata,  važni su a stabilnost i zaštita svjetskog poretka, to su one vrijednosti za koje smo se opredjelili i iza kojih Hrvatska snažno stoji.” 

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je nakon sastanka šefova diplomacije objavila postizanje sporazuma o slobodnom kretanju kojeg će potpisati države Zapadnog Balkana 3. studenog na samitu u Berlinu.

Šefovi diplomacija država regiona odobrili su sporazum o slobodi kretanja s osobnom kartom, priznavanju diploma i profesionalnih kvalifikacija za liječnike, stomatologe i arhitekte. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo postigle su dogovor o kretanju građana bez viza.

Time se stvaraju uvjeti  za zajedničko regionalno tržište i čini važan korak ka članstvu u Europskoj uniji. To možda zvuči kao obično tehničko pitanje, ali radi se o povijesnim  koracima – koracima koji će promijeniti živote ljudi. 

U trenutku kada se u Europi vodi rat, u trenutku kada jedan diktator u Kremlju misli da uništenjem civilne infrastrukture i prekidom u snabdijevanju strujom i toplom vodom, može da nametne svoju volju, u ovakvom tmurnom vremenu kada ponekad sve djeluje beznadežno, imamo dan nade., rekla je šefica njemačke diplomacije, Analenna Baerbock.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments