KUPOM PREMA OZLJU

Kada rijekom Kupom kreneš prema Ozlju…

tekst i foto: Antun Lukšić

Ozalj, biser hrvatske povijesti. Ali, nažalost, malo tko govori i piše o tom usnulom gradu na rijeci Kupi.

Stara utvrda smještena na samoj litici iznad rijeke, ta gorda kamena tvorevina, otporna na vlastitu povijest i stoljetnu najezdu raznih osvajača i danas ponosno stoji. Istina, malo narušenog zdravlja, ali puna uspomena na prošla vremena.

Osvajača više nema, no ona još uvijek stoji i nosi spomen na njih.

Ozaljski kaštel se spominje u povijesti već sredinom trinaestog stoljeća. Zanimljiva po tome što su dvije obitelji bili vlasnici, obitelji Zrinski i Frankopani.

I sam noviji dio grada, smješten u podnožju ili obroncima, iznimno je zanimljiv, miran mali gradić okupan ljepotom krajobraza, ogromnim parkom i šetnicom u istom, različitim stilovima gradnje, starim i novim.

U starom dijelu grada, na samom prilazu utvrdi nalazi se stari, drveni i poprilično trošan most, zatim prolaz u dvorište gdje možete prošetati rubom utvrde i pred vama će se otvoriti prekrasan krajobraz, kako na rijeku Kupu, tako i na sam grad.

U mnogim zapisima o gradu naći ćete često izraz ili bolje reći zapis, da je utvrda Ozalj srednjevjekovno arhitektonsko remek djelo. Ako ga dođete posjetiti, uvjerite se i sami da je istina.

Kada se spustite na samu rijeku, pronaći ćete staru kamenu građevinu, hidroelektranu “Munjara”, izgrađenu 1908 godine po projektu Hermana Bollea i da, još uvijek proizvodi struju, krasna građevina sva od kamena.a

Grad je poznat i po zrinsko – frankopanskoj uroti, naime, te dvije obitelji su bili izrazito nezadovoljni vladavinom habsburškog kraljevskog dvora te su skovali urotu, ali bili su otkriveni u svojoj namjeri i pogubljeni 30. travnja 1671. godine, danas je taj dan slavljen u gradu kao Dan grada Ozlja.

 

4.7 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments