“POVEŽIMO ISELJENIŠTVO” U RIMU

Udruge “Hrvatsko-talijanski mozaik Rim” i “Jedna Musika” oraniziraju skup “Povežimo iseljeništvo”.

Rim/ U organizaciji udruge ”Hrvatsko-talijanski mozaik Rim’‘ te u suradnji s udrugom ”Jedna Musika” iz Kruča, u Rimu će 16.12.2022. godine biti organiziran skup ”Povežimo iseljeništvo”.

Cilj susreta je predstaviti  aktivnosti hrvatskih iseljeničkih udruga usmjerenih na očuvanje hrvatskog identiteta, jezika i kulture te promidžbi hrvatske baštine i međusobno ih povezati kako bi mogli zajednički predanije raditi i snažnije promicati hrvatske vrijednosti diljem svijeta.

Prigoda je to da se čuju pozitivna iskustva udruga u očuvanju i prenošenju osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu posebice mlađim naraštajima, ali i  za međusobno umrežavanje i uspostavljanje prijateljskih i profesionalnih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, Europi i svijetu.

Želimo poslati poruku važnosti globalnog zajedništva i povezivanja Hrvata na svim razinama te Hrvatima u domovini  ukazati na važnost hrvatskog iseljeništva i na ulogu koju bi mogli imati u hrvatskom društvu.

Hrvati, ma gdje bili – u Italiji, Njemačkoj, Srbiji, BiH ili Crnoj Gori trebali bi biti jedan, nedjeljiv narod, a Hrvatska bi, kao i do sada, trebala skrbiti za njih. U tom kontekstu pozdravljam napore Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Vjerujem da će skup ukazati na važnost hrvatskog kulturnog prostora, baštine kao temelja očuvanja identiteta hrvatskoga naroda i njegovih iseljeničkih zajednica te nas snažnije povezati u ostvarenju zajedničkih ciljeva, stoji u pozivu na ovaj skup koji potpisuje Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim.

Prema programu, sudionici događaja imat će prigodu dan prije skupa “Povežimo iseljeništvo”, dakle 15.12. u 19,30 sati, nazočiti Božićnom koncertu u Mađarskom kulturnom centru. Na koncertu će nastupiti Stefani Grbić, klavir, Đive Franetović, flauta i Nikolina Pinko, sopran.

Dan iza, 16.12. sudionici će posjetiti crkvu svetog Jeronima a potom će se održati skup “Povežimo iseljeništvo” gdje će prije radnoga dijela, govora i iskustava predstavnika raznih udruženja, sudionike pozdraviti Jasen Mesić, hrvatski veleposlanik u Rimu te Marko Đurin, rektor papinskog hrvatskog zavoda sveti Jeronim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments