GOSTOVAO ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ

tekst i foto/foto album ispod teksta/: Sonja Breljak
Berlin/ U glavnom njemačkom gradu je boravio prof. dr. Zvonimir Šeparović, hrvatski pravnik i političar, nekdašnji ministar vanjskih poslova i ministar pravosuđa. Inače je bio profesor međunarodnog prava i rektor Zagrebačkog sveučilišta. Šeparović je ostao aktivan u javnom životu, s vremenom je postao član HDZ-a kao i član Središnjeg odbora stranke. Predsjednik je Hrvatskog žrtvoslovnog društva  koje  kao nevladina, nestranačka, neprofitna znanstveno –stručna, humanitarna udruga ima za cilj istraživanje pojava, uzroka i načina te sprječavanja stradanja ljudi kao i pružanje  pomoći  žrtvama. Prof dr. Šeparović je u Berlinu boravio više dana na poziv Akademije  za kulturnu diplomaciju gdje je govorio o genocidu na primjerima Vukovara, Srebrenice i Kurdistana.
Zvonimir Šeparović je u Berlinu nazočio i nedjeljnom misnom slavlju na hrvatskom jeziku u  crkvi svetog Sebastiana.
U suradnji sa Hrvatskom katoličkom misijom, berlinski ogranak HDZ-a Stjepan Radić, organizirao je  političku tribinu na kojoj je  Zvonimir Šeparović govorio o Aktualnim političkim prilikama u Hrvatskoj. Tribini se odazvao priličan broj Hrvata. Gosta je najprije kratko predstavio Pero Marić, član upravnog odbora „Stjepana Radića“. Tijekom tribine, Zvonimir Šeparović je većim dijelom pojašnjavao vrijeme kao i likove političara i njihove uloge u doba kada je on bio aktivan sudionik političkog odlučivanja te pojasnio i ulogu Žrtvoslovnog društva.
O aktualnoj situaciji u Hrvatskoj mogu reći: Nije dobro. Naopako nam idu neke stvari. Premijer/bivši/ je u zatvoru. A nekoliko drugih je na putu. To je tek vrh sante leda, zato kažem: Nije dobro! HDZ je izgubio na sjaju. Preporučio bih stranci koaliranje s desnim stranakama a ne koaliranje sa Srbima koji ponovo „dižu glavu“, rekao je između ostalog Šeparović, ustvrdivši kako  je Srpska akademija znanosti i umjentosti /SANU/, ponovo usvojila Memorandum kojim potiče na prikrivanje i umanjivanje srpske uloge u ratu, pribavljanje uloge žrtve te u tom smislu i izjednačavanje s drugim zemljama u tom dijelu.
Nisam zato da  srljamo u Europsku uniju žrtvujući svoj suverenitet. Nije to dobar izbor. Ne treba ući pod svaku cijenu. Već i ovako je plaćena cijena previsoka. A čini se da ćemo ipak ući u Europu. Imamo loše vodstvo, rekao je Šeparović, navodeći kao loš potez  postavljanje Budimira Lončara, na mjesto predsjednika Savjeta za vanjsku politiku predsjednika države. -HDZ je izgubio na sjaju, Kosor se sve više vraća izvornim stavovima HDZ-a. Ja sam danas vrlo sretan da ste tu, da vas ima toliko i da imamo isti osjećaj dobrodošlice.
Po završetku Šeparovićeva predavanja, prešlo se na pitanja  posjetitelja koje je poprilično zanimala tema hrvatske žrtve  kroz povijest kao i sadašnji trenutak iz njegove perspektive. Na kraju je prof. dr. Šeparović i potpisao svoju knjigu naslova “O žrtvama u ratu i u miru”, onima koji su je kupili.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments