DOŽIVJELI ČUDO U FATIMI

tekst i foto: Sonja Breljak
foto iz Fatime: Sanja Husajina
Berlin/ Doživjeli smo čudo u Fatimi! …rekli su nam naši hodočasnici po povratku u Berlin. –Sunce je bilo okruženo prstenom duginih boja nakon što se tijekom misnog slavlja spomenuo pokojni papa, blaženi Ivan Pavao II. I trak svjetlosti se “spustio” do zemlje. Događaj su skoro pola sata promatrali brojni hodočasnici iz cijelog svijeta a pisao je o tome i portugalski tisak. Tako su nam oduševljeno svjedočili  Ivan, Barica, Sanja, Nevenka  i brojni drugi po povratku iz Portugala. Na berlinskom aerodromu Tegel, naime, dočekali smo 54 hodočasnika Hrvatske katolićke misije Berlin koji su uz vodstvo župnika fra Petra Čirka a u organizaciji  turističke agencije Cro-Fry-Travel, što je vodi Dijana Pavić, boravili četiri dana u Portugalu. Vjernici su hodočastili u Fatimu, najpoznatije mjesto gdje se hodočasti u Portugalu i uz Lourd, jedno od  najznačajnijih  hodočašća rimokatoličke crkve gdje i bolesni  traže nadu u ozdravljenje.
Hrvatski vjernici su na ovo putovanje krenuli avionom iz Berlina do Frankufurta pa potom do Lissabona, glavnog grada Portugala. Fatima leži oko 150 kilometara sjeverno od Lissabona. Pripada distriktu Santarem i okrugu Vila Nova de Ourem. Mjesto je površine oko 70 četvornih kilometara i ima deset do petnaest tisuća stanovnika.
Prema povijesnom i crkvenom kazivanju, 13. svibnja 1917. godine, u Fatimi je troje pastira, Lucia dos Santos, Jacinta i Francisco Marto, ugledalo Djevicu Mariju. Ukazivala im se svakog trinaestog u mjesecu. Gospa je djeci povjerila tri tajne. Uputila ih na molitvu za grješnike. Ponajprije su djeca o ovom doživaljaju šutjela a potom je mjesto pohodilo sve više i više znatiželjnika. Pri ukazanju 13.listopada iste godine, dogodilo se čudo sa suncem koje se okretalo poput vatrenog točka a kojemu je nazočilo desetak tisuća ljudi. Ukazanje u Fatimi je  13. svibnja 1930. priznato kao vjerodostojno. I pokojni papa Ivan Pavao II boravio je tri puta u Fatimi.
U Fatimi je preko puta stare katedrale Basilice Antiga, od 2007. do 2009. godine, sagrađena nova crkva Igreja da Santissima Trindade. Sa 9000 mjesta za sjedenje, četvrta je to po veličini katolička crkva u svijetu. Između ove dvije crkve najveći je crkveni trg na svijetu. Na tom trgu stajali su, uz stotine tisuća  drugih  hodočasnika, i naši Hrvati iz Berlina kada je u prošli petak, 13. svibnja, slično kao i 1917. godine …tvrde zadivljeni i oduševljeni …sunce dobilo neobičan  prsten u duginim bojama, čudno treperilo i sjalo.
Bilo je to čudo, Božja poruka, znak …tako govore hodočasnici po povratku u Berlin, tvrdeći kako prelijepi i čudesni doživljaj iz Fatime…teško opisiv običnim riječima …sasvim sigurno nikada neće zaboraviti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments