KAD ODU DRAGI LJUDI

Na današnji dan rođen je prije 95 godina Filip Ćorlukić, nedavno preminuli, dugogodišnji i najstariji suradnik i prijatelj Hrvatskog glasa Berlin.

FILIP ĆORLUKIĆ (6.1. 1928., Dereventa – 17.12. 2022., Pula)

tekst: Midhat Kasap

Filip Ćorlukić, istraživač, pisac i publicista rođen je na današnji dan, 6. januara 1928. godine u selu Vrhovi kod Dervente. Volio je Derventu, Tuzlu i Beograd, gradove u kojima se školovao. Volio je Bosanski Brod, Vitez, Maglaj, Zagreb, Asam, Edirne…, gradove u kojima je radio.

Volio je ljude, posebno one široke duše i spremne za razgovor i razmjenu mišljenja, bez obzira ko su i odakle dolaze

Bio je vječiti tragalac za ISTINOM i više od šest decenija. plodotvornog života bavio se komparativnim istraživanjem vjere i vjerovanja. Kao plod tog rada nastalo je i nekoliko vrlo zapaženih knjiga, od kojih je najpoznatija “Kamo ideš čovječe” (1983 i 1990., predgovor Dušan Čalić).

Filip Ćorlukić rado je dolazio i u Zenicu gdje živio njegov mlađi brat, nastavnik i književnik Anto Ćorlukić (1932.-2010).

U Zenici je prije trideset i jednu godinu predstavljen i njegov bestseler “Kamo ideš čovječe” .

Svoju Bosnu i Hercegovinu cio život je nosio u srcu i nikada nije davao za pravo onima koji su nasrtali na nju, bez obzira radilo se i o državnicima.

I, baš kao što je, radeći i pišući svoje knjige, pokušavao da uđe u srž onoga čime se bavi, tako je, znali su to njegovi bliski prijatelji, volio i jedan poseban bosanski kolač: kadaif. Volio ga je, zasigurno, i zbog njegovog vanjskog dijela nalik na komadić dobro sasušene slame, ali, posebno, zbog onog što se nije vidjelo, unutrašnjeg dijela koji nije smio da bude ni previše suh, a ni previše agdali (sočan, zaliven), već, onako, kako se u Bosni kaže, potaman.

Znao sam to i zato sam pokušavao naći način da baš takav kadaif stigne i u Pulu, u Krležinu ulicu na broj 33 gdje je Dida, kako smo ga zvali Zvonimir, Sonja, Joža, ja i još poneki prijatelj, okončao svoj ovosvjetski boravak.

Danas kadaif neće stići u Krležinu ulicu, ali u Pulu idu riječi pune topline, sjete i sjećanja na ovog uistinu posebnog čovjeka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments