NOĆ HRVATSKE GLAZBE U ČILEU

Na Noći hrvatske glazbe u Čileu sudjelovat će nekoliko imigrantskih hrvatskih udruga iz Čilea i Argentine.

tekst: Sara Večeralo

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Domovina i Hrvatskog stadiona iz Santiaga, te uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u glavnom gradu Čilea 7. siječnja 2023. održava se glazbeni događaj Noć hrvatske glazbe.

Nastup će se održati u 19 h u prostorima kulturne institucije Teatro Carabineros de Chile, a prijenos uživo moći ćete pogledati na Facebook stranicama Kulturno-umjetničkog društva Domovina i Matice iseljenika.

Na ovom glazbenom događaju sudjelovat će nekoliko imigrantskih hrvatskih udruga iz Čilea i Argentine. Kulturno-umjetničko društvo Domovina predstavit će svoj folklorni sastav Baština te žensku klapu Snaga. Pored toga, sa Hrvatskog stadiona bit će predstavljen glazbeni sastav Daleko. Specijalni gosti ove zanimljive glazbene večeri dolaze iz Argentine u još jednom klapskom sastavu muške klape BA.

Klapa BA iz Argentine

Muška klapa BA osnovana je 1988. godine u Argentini, a tvori je sastav od osam prijatelja čiji je glazbeni voditelj Ivo Puches. Njihov repertoar se temelji na klapskim ali i popularnim dalmatinskim pjesmama koje se izvode uz instrumentalnu pratnju.

Ženska klapa Snaga i folkorni sastav Baština iz Čilea

Ženska klapa Snaga osnovana je 2019. godine u Čileu unutar Kulturno-umjetničkog društva Domovina uz potporu voditeljice klapskog pjevanja iz Hrvatske, Stjepane Lukašević. Sastavljena je od pet članica hrvatskih korijena koje se kroz klapsku pjesmu žele povezati sa zemljom svojih predaka.

Kulturno-umjetničko društvo Domovina djeluje od 2007. godine. Osim klape Snaga, unutar ovog društva djeluje i folklorni sastav Baština koji objedinjuje vokalnu, instrumentalnu i plesnu sekciju. Broji 14 članova različitih generacija potomaka hrvatskih iseljenika. U posljednjih 15 godina Baština je provela brojne nastupe diljem Čilea i Južne Amerike.

Glazbeni sastav Daleko iz Čilea

Vokalno-instrumentalni sastav Daleko djeluje unutar društvenog i sportskog kluba Hrvatski stadion u glavnom gradu Čilea. Njihov temeljni repertoar čine dalmatinske pjesme reproducirane kroz zvukove gitare i mandoline.

Klapska glazba osobito je zanimljiv folklorni oblik njegovanja kulture hrvatskih predaka potomaka hrvatskih iseljenika u prekomorskim zemljama. Hrvatski iseljenici i njihovi potomci u Južnoj Americi većinom potječu s dalmatinskih otoka, stoga ne čudi njihov povećan interes za a capella pjevanjem.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments