PRIČA ZA DJECU (I ODRASLE)

SLIŠKOVIĆI I MIŠKOVIĆI

piše: Sanja Rotim

Pod istim krovom su stanovale dvije obitelji, obitelj Slišković i obitelj Mišković. Razlika je bila u tome što su Tomo i Stela Mišković znali da s njima žive Drago i Marina Slišković, dok je obitelj Slišković bila uvjerena da su jedini u toj kući.

Miškovići su uredili njihov stančić u jednoj rupi u zidu. Bila su to dva miša, kako ste vjerojatno već pogodili.

Kada bi Sliškovići izašli Miškovići bi zauzeli sav njihov prostor i osjećali bi se kao gazde. Tomi se strašno sviđalo sjesti u fotelju gospodina Drage, staviti njegove naočale i čitati sportske novine. A Stela bi postala kraljica kuhinje, izvlačila bi sve one stvari iz ladica i ormarića, mijesila bi brašno, pravila krafne…

Najbolji period za Miškoviće je bio kada bi Sliškovići otišli na odmor. Tada se ne bi morali brinuti da nabrzinu vrate sve stvari na svoje mjesto. Ali istina je bila i ta da bi Miškovići osjetili kako im nedostaju Sliškovići, njihovi veliki prijatelji. Bili su im prirasli k srcu.

Često se dešavalo da su se Sliškovići prepirali.

“Marina, što uvijek diraš moje stvari. Uvijek ostaviš na pogrešno mjesto papuče, ne mogu nikada da ih nađem. Isto tako i naočale. Ja ih ostavim na jedno mjesto, ti ih pomakneš.”

“Nisam ti ih nikada dirala. Nego reci ti meni što uvijek tražiš u kuhinjskim ladicama? Baš me zanima.”

Ovakvi razgovori su bili vrlo česti. Miškovići su se osjećali nelagodno kada bi čuli njihovu prepirku jer su znali da je to bila njihova krivica. Mislili su da sve uvijek vrate na svoje mjesto, ali, eto, očigledno da nisu mogli imati sve pod kontrolom, ponešto bi im promaklo.

Poslije tolikih rasprava, Sliškovići su odlučili da traže pomoć psihologa.

Nakon što su objasnili psihologu cijelu situaciju on je došao do zaključka da su obadvoje bili pod stresom i da im je bio potreban malo duži odmor. Zaista, obadvoje su obavljali posao koji im je odnosio mnogo energije. Marina je bila odgojiteljica u vrtiću dok je Drago bio na rukovodećoj poziciji jedne velike tvrtke. Prihvatili su savjet psihologa i otišli na more na dva tjedna.

Kako su se provodili Tomo i Stela dok su oni bili na odmoru! Ona uvijek u kuhinji da sprema ukusna jela za svog Tomu, a Tomo bi u fotelji gledao utakmice. S druge strane, shvatili su da su se osjećali i pomalo usamljeno.

Kada su se konačno vratili sa mora, Marina i Drago su mislili kako su prebrodili prijašnje probleme. Na moru se nisu niti jedanput prepirali.

Međutim, kod kuće je opet sve počelo kao i prije odmora.

“Ja te stvarno ne razumijem, Drago. Što si tražio u mojoj torbici za šminku?”

“A reci ti meni što si dirala moju pjenu za brijanje? I opet si mi pomakla naočale. Jutros sam skoro zakasnio na posao jer sam ih jedva našao.”

Tako se vratio ponovno život pun prepirki i poslije određenog vremena Sliškovići su zaista razmišljali o razvodu braka.

“Moramo uraditi nešto da spasimo njihov brak. Sve je naša krivica koju na žalost ne možemo priznati jer bi nas izbacili iz kuće. Nitko ne voli miševe”, konstatirali su tužno Miškovići.

“Stela, razmisli dobro što možemo uraditi. Ti si mudrija od mene.”

“Pričekaj da razmislim. Možda možemo kupiti knjigu koju je Drago želio mnogo i onu tkaninu koja se Marini sviđala za suknju. Možemo napraviti poklone, mislit će da su ih darivali jedno drugom.”

Tako je miš Tomo nabavio ono što mu je mišica Stela preporučila kao i ukrasni papir za pakete. Stela je bila dobra krojačica i u svojoj sobici u zidu imala je mali šivaći stroj. Tako je sašila suknju koju je Marina odavno željela. Kada je suknja bila gotova upakovali su i nju i knjigu i stavili poklone  na vidljivo mjesto.

“Dragi, koje iznenađenje! Sjetio si se suknje koje mi se svidjela. Dirnuta sam ovim tvojim gestom.”

On nije stigao da joj odgovori, već je našao u ruci knjigu koju je odavno želio čitati. Ali nikada nije imao vremena da je traži kupiti.

“Hvala ti, draga.” Dao joj je poljubac. Obadvoje su bili tako sretni da su nisu ni primijetili kako je to bila vrlo čudna situacija. Ono što je bilo najvažnije, prestali su se prepirati. I rastava braka se činila zaboravljenom. A u rupi u zidu se slavilo.

“Kakva je ovo buka?” Marina se sagela da vidi odakle je dolazila galama.

“Oj, Drago, miševi. Brzo, uzmi metlu.”

“Miševi u našoj kući, nemoguće.” I on se sageo da vidi i ostao kao ukočen. Vidio je ukrasni papir za pakete, isti kao onaj u koji su bili zamotani knjiga i suknja. Tu je bio i jedan mali šivaći stroj. Sliškovići su se pogledali začuđeno.

“Pa to su obični miševi!”

Tomo i Stela su počeli drhtati. Ali u tom trenutku Sliškovići su shvatili da su imali pogrešne predrasude.  Nisu više htjeli ponoviti istu grešku.

Što je bilo poslije? Reći ću vam da obitelj Mišković ne živi više u tajnosti u rupi u zidu već imaju svoju veliku sobu. Stela ima i radnu sobu gdje šije. Počela je šiti za Marinine prijateljice, tako nešto i zaradi. Tomo i Drago gledaju zajedno utakmice, Stela i Marina zajedno kuhaju.

Može se reći da više ne žive dvije obitelji ispod istog krova nego samo jedna “proširena” obitelj, vrlo originalna i prije svega sretna.

3.5 6 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments