ČA MOGU MAŠKARE

Izvješće s veselih maškara u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Prostore Hrvatske  zajednice zaposjele su u subotnju večer, vještice, vile, velike i male princeze, plemići, noćne dame …

Ovo raspoloženo društvo okupilo se u Hrvatskoj zajednici na tradicionalnoj zabavi pod maskama.

Bilo je veselo, zanimljivo i opušteno. E, sad kad je već bal, nek je bal …kaže se, pa kako me zapade uloga voditeljice ove večeri i dobih zadatak povezati sve pripremljeno u jednu ugodnu cjelinu, “nabacih” i ja na se masku pa se prepustih ulozi domine. Istina, paše to uz vođenje programa više nego li uz mene, no, maškare su, zar ne, pa je dopušteno drugačiji biti.

Večer su glazbeno pratili Davor Pinter iz Hoffa uz potporu Damira Kozarića. Sve je u početku pozdravio predsjednik zajednice Damir Kozarić. Najavljeni su i skori termini Zajednice: 10. veljače imaju godišnju, izvještajnu skupštinu, potom 9. ožujka obilježavaju Dan žena uz gostovanje folkloraša iz Osijeka. Ovom je prigodom za sve žene ulaz besplatan. Za 27. travnja je najavljeno gostovanje pjevača Josipa Ivančića. Sudjelovat će Zajednica i na manifestacijama koje organiziraju drugi-primjerice na Karnevalu kultura od 17. do 20. svibnja. Zajedno sa Savezom hrvatskih društava Berlina kojega je i Zajednica član, sudjelovat će u organizaciji Blistave noći klasike u dvorcu Charlottenburg 21. travnja. Za ljubitelje poezije već večeras je prigoda ponovo u Zajednicu na promociju knjige Iveka Milčeca u organizacijia Hrvatskog glasa Berlin. Početak je u 19 sati. Pjevaju i Duedeni

Eto ..imalo se što najaviti. Potom je program maškara “uhvatio” svoj veseli ritam. Progovorila se koja o značenji maškara i karnevala. A onda se najprije predstavio zbor Zajednice pod ravnanjem Zdenke Panovski. Raduje da su se ponovno okupili i nastupili prvi puta nakon 2008. godine. Pjevali su ovom prigodom šaljive pjesme: “Maškare”, Kukačka i  Ćiribilibela Mare moja.

Nakon nastupa zbora predstavili su se i folkloraši Zajednice. Iznenađuje i veseli vidjeti koliko svježine je u rad folklora unijela mlada voditeljica Ankica Prskalo. Predstavili su se pjesmom i plesom iz Međimurja a iznenađenje je bila kombinacija međimurskih nošnji i suvremenog  hip hop plesa što ga je izvrsno izveo Santino Kušević. Pravo osvježenje! Bravo za koreografiju izvedbu!

Da iznenađenjima nema kraja pokazala je i sljedeća glazbena točka. Uz pljesak i smijeh se predstavila plesna grupa “Havajke”, točnije, sedam crnokosih ljepotica pristiglih direktno s Havaja za ovu prigodu. Tako smo barem najavili prije njihova izlaska na plesni podij. U stvarnosti, to bijaše …vidjet ćete to i na fotografijama …sedam muškaraca, članova Zajednice,  odjevenih u havajske kostime i s perikama na glavama. Publika nije bila razočarana, baš suprotno. Uz pljesak i ovacije pozvali su “Havajke” po završetku plesne točke, još jednom na plesni podij. Vrlo uspjelo iznenađenje koje je s ovom grupom, priredila Zdenka Panovski. Zdenki su “Havajke” na kraju izvedbe uručile mali dar i cvijeće.

Večer nije prošla bez nagrada za najbolje maske. Sva djeca su dobila darove. Stručni žiri kojeg je predvodila voditeljica folklora Ankica Prskalo nije imao nimalo lagan zadatak u izboru najljepše odrasle maske. Konkurencija je bila stvarno vrlo jaka. Najboljim odraslim maskama proglašena je uistinu vrlo uspjela maska vještice, na drugom mjestu je čarobnica a treći je plemić. Njima su pripale lijepe nagrade -poklon korpe iz “Dalmatina”.

Zajednica se i ovom dobro posjećenom večeri  potvrdila u dosadašnjoj praksi, u organiziranju izvrsnih, veselih zabava pod maskama.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments