POTPORA ZAPADNOM BALKANU NA PUTU U EUROPSKU UNIJU

Josip Juratović, zastupnik socijaldemokrata u njemačkom Bundestagu, pozdravlja odluku kluba zastupnika SPD-a o procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU

Obavijest za medije/ Ured Josipa Juratovića

Klub zastupnika SPD-a njemačkog Bundestaga usvojio je 7. veljače svoje stajalište pod nazivom “Potpora zapadnom Balkanu na putu u Europsku uniju”.

U dokumentu, zastupnička skupina njemačkih socijaldemokrata ponovno potvrđuje cilj punopravnog članstva u EU za države Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Od obećanja Europskog vijeća u Solunu 2003., EU je izgubila mnogo povjerenja i kredibiliteta u regiji zbog oklijevanja i blokada u politici proširenja, koje su često bile uzrokovane unutarnjom politikom. Od toga su profitirali lokalni nacionalistički akteri, koji posebno raspiruju etničke sukobe kako bi prisvojili državne strukture i resurse i time potkopali napredak u demokraciji i vladavini prava”, objašnjava Josip Juratović, saborski zastupnik i izvjestitelj SPD-a za Zapadni Balkan u odboru za EU  povjerenstvo u njemačkom Bundestagu. “Oni uživaju i javno demonstriraju  aktivnu potporu Rusije, Kine i Turske, koje promiču vlastite geopolitičke interese potičući sukobe u ovoj regiji  koja je u srcu Europe, okružena državama članicama EU-a.”

Kako bi se spriječio  daljni trend tih događanja, parlamentarna skupina SPD-a u svom pozicijskom papiru  postavlja tri važna  prioriteta:

U prošlosti su često etničko-nacionalističke elite u vladama bile središnje kontakt osobe u regiji, u budućnosti se mora ojačati demokracija umjesto stabilokracije, posebice kroz suradnju s demokratskim i reformski orijentiranim partnerima u parlamentima.

U isto vrijeme, postoji potreba za fleksibilnijim pristupom prilagođavanja i uvjetovanja u procesu pristupanja, pristupom koji brže nagrađuje napredak kroz povećanu uključenost i suradnju, ali zauzvrat jasno sankcionira nazadovanje.

Financijska pomoć mora biti strogo vezana uz jačanje vladavine prava, neovisnih medija i demokratskih institucija.

Naposljetku, Klub zastupnika napominje važnost prevladavanja etničko-nacionalističkih sukoba  promicanjem regionalne suradnje, na razini države i civilnog društva, te to smatra kamenom temeljcem i ključem dugoročnog pozitivnog razvoja na Zapadnom Balkanu.

 

“Berlinski proces unio je novu dinamiku u regiju krajem prošle godine kroz sporazume, između ostalog, pristupu zajedničkom regionalnom tržištu, energetskoj sigurnosti, priznavanju obrazovnih kvalifikacija te osobnih dokumenata. Moramo iskoristiti ovu priliku kako bismo ispunili svoju odgovornost prema lokalnom stanovništvu koje njeguje europski san o životu u miru, sigurnosti i prosperitetu. Također je i u našem vlastitom interesu kao Europljanima da Zapadni Balkan ne ostavimo da visi u napetosti geopolitičkih sukoba, već da ga čvrsto integriramo u svoju sredinu ”, rekao je Juratović.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments