HOLLYWOOD U BERLINU

Otvoren 73. po redu Berlinski filmski festival.

Berlin/ Berlinale 2023. se održava u njemačkom glavnom gradu od 16. do 26. veljače.

Uz Cannes i Veneciju, Berlinale je jedan od najvećih svjetskih filmskih festivala, a svoj dolazak najavio je cijeli niz svjetskih filmskih zvijezda. Na platnima se prikazuju filmovi ekstra klase – čak 14 filmova kao svjetske premijere.

Nakon dvije godine Berlinale se ponovno održava bez pandemijskih ograničenja. To znači premijere filmova i predstavljanje glumaca ali i zabave i domjenke, susret filmske industrije, stručnog tiska i javnosti, publike.

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu prikazat će se tri hrvatska filma. Animirani kratkometražni film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je nastao u hrvatsko-estonskoj koprodukciji (Jadranska animacija) dio je natjecateljskog programa Berlinale Shorts. Dugometražni hibridni dokumentarni film Između revolucija redatelja Vlada Petrija, koji, između ostalog, nastaje u koprodukciji i s hrvatskim Restartom, premijerno se prikazuje u programu Berlinale Special. Manjinska koprodukcija Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga (4Film) u Berlinu će imati europsku premijeru, kao dio programa Forum. Pored toga, hrvatski glumci Leon Lučev i Nika Petrović nose uloge u inozemnim naslovima Disco Boy i Morska iskra.

Tročlani međunarodni žiri Festivala odlučuje o dobitnicima nagrada koje se dodjeljuju tijekom službene svečanosti: Zlatnog medvjeda i Srebrnog medvjeda. Osim toga, žiri nominira jedan naslov za Europsku filmsku nagradu, a dobitnik Zlatnog medvjeda automatski je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma.

Više o programu Berlinale Shorts možete pročitati OVDJE.

O cijenama ulaznica i programu Festivala više na Berlinale.de.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments