DOSTOJANSTVENA PROSLAVA

tekst i foto: Jakov Vranković
Koblenz/BOŽIĆ, taj najveći blagdan Hrvati diljem svijeta kao i oni u domovini proslavljaju u vjeri, tradicionalno kako to i dolikuje. U Hrvatskoj katoličkoj misije i ove godine kao i mnoge prije, rođenje Isusovo dočekano je tradicionalno. Ponoćka, crkva Sv.Franje prepuna vjernika a mnoge ni kilometri nisu spriječili da budu na misi. Prije mise su djeca recitirala i pjevala a misijski zbor je pjevao prekrasne domaće pjesme: U sve vrime godišća, Narodi nam se kralj nebeski, Tiha noć i druge koje su mnoge mislima vratile u crkvu svog krštenja. Vel. Stjepan Zadravec je u svojoj nadahnutoj propovjedi govorio o danu i važnosti Isusova rođenja kojeg katolici diljem svijeta svečano slave.

Poslije sv.mise je  ispred crkve kao i obično slijedilo čestitanje i sjećanja na mnoge Božiće koje smo proveli ovdje u Koblenzu gdje smo ka doma. Poznato je da je prije veliki broj Hrvata za Božić odlazio kući ali bar ovdje se to promjenili, to se najbolje vidjelo na misi, tu su njihova djeca koja imaju svoje obitelji naravno i djecu koja, to je posebno lijepo vidjeti, ministriraju i pjevaju.

Na sam Božić je isto crkva puna vjernika a poslije sv. mise Vlč. Stjepan blagoslovio je naše mlade. Blagdan Sv. Stjepana isto je bio svečan uz čestitku imendana blagoslovljene su obitelji. Posebno je zadovoljstvo biti sretan na ovom velikom  blagdanu …okupi se obitelj, posebno se vesele mali unuci koji dobiju izobilje darova.

U svom tom zadovoljstvu ipak srce je negdje daleko, dolje u svojoj dragoj Domovini Hrvatskoj, u svom mjestu negdje u Zagorju, Slavoniji, Lici, Dalmaciji i drugdje u crkvama svog krštenja. Sada smo tu, tu je naša druga domovina tu su naša djeca naši unuci i to je stvarnost. Čestit Božić svima preko našega Hrvatskog glasa Berlin.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments