STIGLO NAM “RIBLJE PUTOVANJE…”

prilog: Sonja Breljak

ilustracije: Amelie Ambruš

Kako lijepo i hrabro! A takve vrsne i hrabre, kaže se, i sreća prati. Pa, evo, dodat ćemo i mi koju mrvicu toj sreći.

Konkretnije rečeno, u poštansko sanduče našeg Glasa jučer je, poput ptice sletjelo pismo jedne djevojčice. Piše nam, naime, Amelie Ambruš iz Karlovca.

U pismu stoji:

“Poštovani, šaljem Vam u prilogu svoj tekst i ilustracije koje sam uz njega izradila na papiru (skenirano sve u prilogu) ukoliko Vam se sviđaju.

Trenutno idem u 7. razred i imam 13. godina.

Autor sam objavljene slikovnice – Riblje putovanje u prošlost grada Karlovca i članica karlovačke udruge slikara ULAK. Prošle godine osvojila sam 1. mjesto na natječaju Slavini mladi akvarelisti itd.,  Najradije crtam, pišem, crtam i plešem i planinarim. Šaljem Vam tople pozdrave iz Karlovca!”

Tako nam skromno piše talentirana Amelie Ambruš. A mi o ovoj 13-godišnjakinji pronađosmo i koji podatak više.

“Amelie Ambruš je rođena 2009. godine u Karlovcu. Prvu samostalnu izložbu “Ruke” održala je 2019. godine u karlovačkoj Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”.

Ljubav prema rodnom gradu i njegovim rijekama pretočila je u svoj rad i slike. Slikovnica “Riblje putovanje u prošlost grada Karlovca” koju je napisala i ilustrirala poklon je gradu za njegov 440. rođendan.

Napisala je i ilustrirala desetak slikovnica od kojih su neke također nagrađene i objavljene. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama od koji izdvaja Hrvatski sabor kulture i Karlovačke likovne susrete. Aktivni je član udruge ULAK – Karlovac. Ove godine na 8. natječaju “Slavini mladi akvarelisti” osvojila je prvo mjesto za temu i rad pod nazivom: Moj san.”

Amelie Ambruš je prošle godine imala samostalnu izložbu u orgnizaciji KA MATRIX,  u sklopu projekta Klub za mlade MUZA i Infoshop Karlovac uz potporu Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Divno! Bilo bi pravo zadovoljstvo povezati mladu umjetnicu s Likovnim natječajem kojeg organiziraju naši umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić, koji, vjerujemo, čitaju ove naše redove. I na koncu, ma li što ljepše nego li spojiti dobro s dobrim i kvalitetno s kvalitetnim!

 

 

 

4.6 26 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments