DR. RAINER MARIA WOELKI – NOVI BERLINSKI NADBISKUP

piše: Sonja Breljak
Köln-Berlin
/Danas se u 19,00 u katedrali u Kölnu od tamošnje službe pomoćnog biskupa oprašta dr. Rainer Maria Woelki. Naime, nakon nedavne smrti berlinskog nadbiskupa  Georga Kardinala Sterzinskog, dr Reiner Maria Woelki je imenovan novim nadbiskupom Berlinske nadbiskupije. Uvođenje u službu novoimenovanog nadbiskupa je, prema informacijama Berlinske nadbiskupije, 27. kolovoza u 10,00 u St. Hedwig-Katedrali u Berlinu. Kako se ovom prigodom očekuje veći broj vjernika i gostiju, tijek svečanosti bit će moguće pratiti i ispred St.Hedwig Katedrale, na Bebel Platzu. Nakon ovog čina, postoji mogućnost i susreta s novim nadbiskupom na prijamu otvorenog svima zainteresiranima, koji će biti organiziran  u „Katholische Höfe“ na adresi  Hannoversche Straße 5, 10115 Berlin-Mitte.
Inače, Berlinska biskupija je ustanovljena 1930. godine, od 1994. godine je uzdignuta  u Nadbiskupiju koja osim Berlina obuhvaća i veliki dio Brandenburga i Vorpommerna te Sachsen Anhalt. Računa se kako je na prostoru Berlinske nadbiskupije oko 390 tisuća katolika, od toga broja oko 70 tisuća onih okupljenih u Misijama gdje misna slavlja i vjeru ispovjedaju i prate na svojem maternjem jeziku.
Novoimenovani dr. Reiner Maria Woelki, deveti je po redu biskup na čelu Berlinske biskupije. Rođen je 18.08.1956. godine u Kölnu. Studirao je u Freiburgu i Bonnu, zaređen 1985. godine u Kölnu.  Dugo godina je, uz druga zaduženja, djelovao i kao tajnik nadbiskupa Joachima kardinala Meisnera. Pomoćnim biskupom je imenovan 2003. godine a evo od  imenovanja u srpnju 2011. godine, te po današnjem oproštaju iz Kölna i uvođenjem u  novu službu 27. kolovoza, na čelu je Berlinske nadbiskupije.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments