GRADITELJ MEĐUDRŽAVNIH MOSTOVA

Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj proslavio 15. godišnjicu.

Tekst: Kroatische Wirtschaftsvereinigung
Slike: JK-Foto, Josip Krstanovic

Frankfurt/ 20.06.2023./ Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj (KWVD) s radošću je obilježio svoju 15. godišnjicu 20. lipnja. Od osnutka udruženja [2008.], KWVD je imalo važnu ulogu u promicanju i jačanju gospodarskih veza između Hrvatske i Njemačke.

Svečanost povodom obljetnice održana je 20.06. u Frankfurtu, pružajući članovima KWVD-a i njihovim partnerima jedinstvenu priliku za osvrt na postignuća i prekretnice proteklih 15 godina. Događaju su nazočili visoki predstavnici iz gospodarstva, politike i diplomatskog zbora.

Pozdravnu riječ izrekao je Ulrich Casper, predsjednik Gospodarske komore u Frankfurtu (IHK-Frankfurt am Main).

„Moja posebna zahvala ide Hrvatskom gospodarskom savezu u Njemačkoj, KWVD-u, koje na različite načine podržava hrvatske tvrtke, daje im vidljivost i glas te svesrdno podržava njemačko-hrvatske gospodarske odnose.

Želim Vam, dragi gospodine Šušak, Vašim suradnicima, članovima i podržavateljima, sve najbolje i mnogo uspjeha i u narednih 15 godina. Vjerujem da su izgledi dobri da će između Hrvatske i Frankfurta u sljedećim godinama biti napisane nove poduzetničke uspješne priče.

Kroz godine, KWVD je provodio različite aktivnosti kako bi potaknuo trgovinu i ulaganja između Hrvatske i Njemačke. To uključuje poslovne sajmove, investicijske konferencije, mrežne događaje i gospodarske delegacije. KWVD je također odigrao važnu ulogu u promicanju obrazovne razmjene i suradnje između dviju zemalja.”

Uwe Becker, Državni tajnik za europske poslove u Hessenu je kao drugi pozdravio nazočne goste s riječima:

„Hrvatice i Hrvati koji žive u Hesenu su izuzetno angažirani, sudjeluju u mnogim područjima kulturnog, društvenog i gospodarskog života naše savezne države i često su primjeri uspješne integracije. Posebno je Hrvatsko gospodarsko udruženje snažan graditelj mostova u odnosima između njemačkih i hrvatskih tvrtki te već dugi niz godina pridonosi važnom napretku u jačanju veza između Hesena i Hrvatske.“

Becker je nastavio kako naše dvije zemlje vežu posebni odnosi, jer je Savezna Republika Njemačka već rano podržavala Hrvatsku u njezinoj neovisnosti, pomogla joj na putu prema Europskoj uniji te je stoga s tom zemljom posebno prijateljski povezana, te je izručio posebne pozdrave od cijele pokrajinske vlade Hessen.

Na kraju se obratio i Mario Šušak, predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj.

“Ponosni smo što je Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj u proteklih 15 godina postalo važna platforma za razmjenu poslovnih prilika i promicanje gospodarskih veza između Hrvatske i Njemačke. Ovu godinu zapamtit ćemo kao posebnu jer je 10 godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, ove godine s uvođenjem Eura u Hrvatsku, pristupanje Schengenskom prostoru, kao i 15 godina postojanja KWVD-a! Radujemo se večeras proslavi postignutog zajedno s našim članovima i partnerima te raspravi o našim budućim planovima.”

Među gostima je bio i Franjo Akmadža, predsjednik Hratskog svjetskog kongresa u Njemačkoj koji je izrekao svoje čestitke povodom 15. godišnjice KWVD-a te je istaknuo važnost i doprinos Saveza u jačanju poslovnih veza između Hrvatske i Njemačke. “Pored gospodarskih veza, blisko njemačko-hrvatsko prijateljstvo u duhu Europske unije predstavlja snažan pokretač sigurnosti i napretka.”

Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj utemeljilo se kao važna institucija za tvrtke, poduzetnike i stručnjake zainteresirane za gospodarske odnose između Hrvatske i Njemačke. Ono promiče bilateralnu trgovinu, investicije i razmjenu stručnosti i iskustava.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments