POZNATI DOBITNICI NAGRADA

HKUPD Stanislav Preprek organizira osmu “Preprekovu jesen” na kojoj će biti dodijeljene i nagrade za najbolju priču.

prilog: Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD “Stanislav Preprek”

I ove jeseni, osmi puta po redu, Hrvati Novog Sada okupljeni u HKUPD “Stanislav Preprek” organiziraju manifestaciju “Preprekova jesen”, a vas pozivamo da svojim prisustvom uveličate manifestaciju koja će biti održana u subotu, 28.10.2023 u 19h, u prostoru Tribine mladih, u Kulturnom centru Novog Sada, na adresi Katolička porta br.5. Unaprijed se radujemo susretu s Vama!

Više detalja o nagrađenim pričama, te priopćenje žirija o prve 3 nagrade na natječaju “Preprekova jesen 2023.” možete pročitati u nastavku teksta.

Priopćenje i obrazloženje žirija Preprekove jeseni 2023.

Žiri koji je ove godine odlučivao o najboljoj priči Preprekove jeseni radio je u sastavu: Maja Gračan Livada, pjesnikinja iz Rume i članica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, Franjo Nagulov, pisac i književni kritičar iz Vinkovaca, te dr. Dragana V. Todoreskov, spisateljica  i književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. U uži izbor žiri je uvrstio šest pripovijedaka, i to, po abecednom redu prezimena njihovih autora i autorica:

Gore je uvijek sunčano Marijane Balog Parazajda (Križevci);

Engleski doručak Branke Dačević (Novi Sad);

Nevolje s kišobranom Miljenke Koštro (Vir kod Posušja);

Facebook muke jedne bake Jagode Prebeg iz Rijeke;

Uvrijedih zbog mora Ruže Silađev iz Sonte;

Zakonska mjerila Jelene Stanojčić iz Zagreba.

U najuži izbor Žiri je uvrstio tri pripovijetke: Gore je uvijek sunčano Marijane Balog Parazajda, Uvrijedih zbog mora Ruže Silađev, te Facebook muke jedne bake Jagode Prebeg.

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pripovijetka Gore je uvijek sunčano Marijane Balog Parazajda, drugu Uvrijedih zbog mora Ruže Silađev, a treću Facebook muke jedne bake Jagode Prebeg.

Ono što spaja sve tri priče jesu obiteljske teme, u kojima se iznimno snašla M. Balog Parazajda opisujući incestuozni odnos. Djevojčica, kojoj nitko ne vjeruje, prinuđena je napustiti roditeljski dom i nositi se kako zna i umije sa ogromnim stresom. Atmosfera koja odlikuje priču sukladna je temi, a misli glavne junakinje turobne su i teške. M. Balog Parazajda slika jedan patrijarhalni sustav u ruralnoj sredini od kojega se nastoji osloboditi, a koji ostavlja teške posljedice po mentalno zdravlje glavne junakinje.

S druge strane, djevojčica koju opisuje R. Silađev vrijedna je i spremna pomoći svojoj obitelji koja živi u teškim uvjetima. Njena nada da bi mogla otići na ljetovanje raspršuje se, te se u njoj kupi bijes, ali osjećaj odgovornosti i obiteljskoga jedinstva na koncu pobjeđuje, te ona, kao naratorka distancirana desetljećima, i dalje osjeća grižnju savjesti. Ono što plijeni čitateljsku pozornost kod ove autorice je šokački govor, ovoga puta rabljen samo u dijalozima.

Facebook muke jedne bake također donosi trauma, ovoga puta starije pripadnice obitelji koja ju odbacuje, tj. ne dozvoljava joj pristup niti u stvarnom niti u viralnom svijetu. Njena ispovijest dio je priče u kojoj čitateljstvo saznaje za humana djela koja starica čini za sve one ugrožene sunarodnjake kako bi kompenzirala vlastite boli.

Nagrade će biti uručene u listopadu 2023. godine, na promociji zbornika Preprekova jesen 2023. i tradicionalnoj manifestaciji istoga naziva.

U Novom Sadu, 5. listopada 2023.

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments