POSJET S VELIKIM RAZLOGOM

Članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin posjetili su Hrvate u Bremenu i zajedno obilježili 25 godina djelovanja tamošnje Hrvatske kulturne udruge Bremen.

prilog: uredništvo HGB

Berlin-Bremen/ Baviti se društvenim, volonterskim radom nije lako niti jednostavno, znaju to svi oni koji imaju sličnoga iskustva. Uzima i traži ta aktivnost puno energije, snage, vremena pa i sredstava a zauzvrat daje i puno unutarnjeg zadovoljstva i dodaje šarenilu, radosti i punini života.

Ovi zaključci potvrdili su se i na primjeru Hrvatske kulturne udruge Bremen.

Naime, Hrvatska kuturna udruga Bremen koju vodi Ljiljana Vidović obilježila je i proslavila 25 godina djelovanja. Proslavu obljetnice ujedinili su s proslavom Martinja, krštenja mladoga vina, pa su dobili lijepu zabavu, uz živu svirku i dobro raspoloženje.

Kako je u društvu dobrih prijatelja još ljepše slaviti, u goste su Hravati iz Bemena pozvali i prijatelje iz Berlina i Hamburga s kojima su zajedno već u više navrata, u Berlinu i Hamburgu, sudjelovali na tečajevima tradicijskog pjevanja i folklora. Tako su na proslavu obljetnice stigli i članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Folklornog društva Croatia iz Hamburga te Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

Domaćini su se lijepo predstavili, baš onako domaćinski. Goste su srdačno dočekali, predstavili se u najboljem svjetlu. Fini recital su priredili polaznici Hrvatske škole s učiteljem Igorom Vučinom. Sve su oduševili mladi folkloraši. Svaka čast!

Lijep i poticajan govor je održao Kristijan Tušek, generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu. U ime Generalnog konzulata je čestitao 25. obljetnicu, čestitao i zahvalio na nesebičnom angažmanu, posebno bračnom paru Ljiljani i Novici Vidović, čijom je zaslugom i velikim entuzijazmom i angažmanom, društvo ponovo dobilo na poletu, zaželjevši udruzi još puno uspjeha u daljem djelovanju. Proslavi 25. obljetnice Hrvatske kuturne udruge u Bremenu nazočio je i Elombo Bolayela, zaduženik za kulturu u Bremenu.

Predsjednica Ljiljana Vidović je istaknula veliki angažman i doprinos dopredsjednice Jelene Bradić, kao i svih članova, od najmlađeg do najstarijeg. “Svi smo jedna duša”, rekla nam je Ljiljana opisujući rad udruge iz Bremena.

Uz glazbenike Danijela Furmeka iz Hamburga i Novicu Vidovića iz Bremena veselo se slavilo do kasnih sati. Udruzi iz Bremena cvijećem su 25. obljetnicu čestitali i gosti i Hamburga i Berlina.

A gledano iz perspektive Berlinčana, bilo je to ovako. Lijepo se u Berlinu, na glavnom željezničkom kolodvoru u subotnje podne sjelo na brzi vlak prema Hamburgu. Naime, nekolicina članova Hrvatske kulturo-umjetničke i sportske zajednice Berlin krenula je u osobnom aranžmanu automobilom do Bremena a ostali vlakom, organizirano, predvođeni predsjednicom udruge Karmen Meić.

Možete samo zamisliti kako je lijepa atmosfera bila u vlaku, kao da su djeca krenula na izlet. U Hamburgu se presjelo na regionalni vlak za Bremen. I sve u svemu, nakon nekoliko sati vožnje prema sjeverozapadu Njemačke, kojih 400 kilometara od Berlina, stiglo u subotnje popodne u nešto prohladni i malo kišoviti Bremen. Unatoč tome, nije se propustilo pogledati stari dio grada.

Naime, Bremen je sjedište, glavni grad Bremena, najmanje od šesnaest država koje čine Saveznu Republiku Njemačku. Stari dio grada je prelijep. U njemu su mnoge znamenitosti vrijedne vidjeti, čak i po kišnom danu. Marktplatzom dominiraju bogate renesansne fasade Vijećnice. U blizini ulaza u Ratskeller je brončana skulptura “Bremenski glazbenici” (Die Stadtmusikanten) Gerharda Marcksa iz 1953. god., koji portretira magarca, psa, mačku i pijetla iz basne braće Grimm. Velebno izgleda i bremenska katedrala sv. Petra iz 13. stoljeća. Na kraju poznate, turističke Böttcherstraße stoji Crkva sv. Martina (Martinikirche), gotička crkva od opeke izgrađena 1229., a obnovljena 1960. god., nakon što je bila uništena u Drugom svjetskom ratu…

O, da, ima se što vidjeti u tim starim jezgrama njemačkih gradova. Prelijepe su i pričaju povijest. A posjet u ugodnom društvu, uz šalu, smijeh i dobro rapoloženje, još je i ljepši. Postaje nazaboravan dio zajedničkih iskustava i doživljaja, dugo pamćen i spominjan.

Proslava u Bremenu trajala je do sitnih sati, pa se, uz zajednički zaključak kako je bili prelijepo i vrijedilo truda, noću putovalo i u ranim jutarnjim satima osvanulo tamo odakle se i krenulo, na glavnom željezničkom kolodvoru u Berlinu.

Nedavno su se članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske  zajednice Berlin vratili iz Rima gdje su, plaćajući putovanje vlastitim sredstvima, bili gosti tamošnjeg hrvatskog udruženja i sudjelovali na folkornom festivalu te posjetili i Hrvate u Molisi. I ovo putovanje u Bremen slično je organizirano, uz lijep doček i prijem domaćina.

Udruzi iz Bremena stiže zahvala iz Berlina za lijepo domaćinstvo. Dogodine i Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin obilježava 40 godina djelovanja pa će i sama biti domaćin gostima iz Njemačke, Hrvatske i svijeta a onda, plan je, s početka ljeta putovati na otok Ugljan, kamo je foklor Hrvatske zajednice Berlin pozvalo društvo Điran s Ugljana. Treba za to sve, kao i za put u Rim ili Bremen, dobra organizacija i priprema, pa i ponešto vlastitih sredstva članova.  Nije uvijek lako, niti jednostavno, biti društveno aktivan, no lijepo je putovati u ugodnom, raspjevanom i rasplesanom društvu, kad se ima, poseban, društveno vrijedan cilj i svrha i kad se ima svojih, naših doma i u “bijelome svijetu” kojima se ide i koji nam u goste mogu doći.


..

..

..

..

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments