IZAZOV VJEROVANJA

tekst: Stjepan Poljaković

Godinu dana poslije moje velike borbe i kušnje sudjelujem u jednoj drugoj borbi kao sekundant i posilni, suradnik i podupiratelj.

Pred očima mi je jedna osoba, pred sobom nosi svjetiljku, mrak je, uska i na trenutke klizava staza, vjetar koji puše prijeti ugasiti svjetlo.

Dilema je velika. Ako bude previše zaklanjala svijetlo, ako previše pažnje posveti očuvanju izvora svjetlosti, neće vidjeti kamo ide. Ako  ne zaštiti svjetlost postoji opasnost da se svijetlost ugasi i da se na klizavoj stazi pod naletima vjetra nađe u mraku.

“Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku.“

Tmina nad ljudskim rodom palim u grijeh trajala je oko 4000 godina. Toliko je prošlo od progona iz raja do Betlehemske zvijezde.

Od raja na ovamo  kroz vremena kušnji svatko je nosio i nosi svjetiljku svoje vjere.

Bog se brinuo i brine da onima koji svjetlost žele da tu svijetlost i dobiju.

Naše svjetlo može svijetliti samo onda kada mi sa svoje strane odradimo svoj dio. To valja ponavljati i osvješćivati jer su ljudi od raja na ovamo skloni plaćati, tražiti nekog da za njih održava svjetiljku.

Nekada nas obasja tuđe svjetlo, no samo toliko koliko je potrebno da nas osvijesti i ohrabri a nekada i nadahne da se mi potrudimo oko svojeg svjetiljke.

Sve što se događalo oko Kristovog rođenja, betlehemska zvijezda, pohod mudraca s istoka, imalo je za svrhu da osvijesti ondašnji naraštaj da se Mesija rodio i da su se proročanstva ispunila.

Nama je dano na volju da vjerujemo u zapisane  izvještaje i da si kroz život osvješćujemo da je Sin Božji sišao sa neba na zemlju da zemlju pomiri  s nebom.

Osoba kojoj pomažem bori se da održi svjetlo u svjetiljci svoga života. Strah od potencijalnog gubitka nagoni je da raspiruje svjetlo vjere.

U predvečerju Božića trudi se unatoč svega čega je svjesna, vjerovati, odraditi svoj dio bez švercanja, prebacivanja tereta na drugoga.

Pomaganje drugima može nam otvoriti novu perspektivu, pokazati novi kontekst.

Ja sam se uhvatio u razmišljanju o tome kako će izgledati susret u vječnosti s onima koje sam služio.

S jednom osobom imam dogovoren susret pod rajskom kruškom, čuva mi mjesto. Od jednoga gospodina ću ako ništa drugo iznajmiti konje za obilazak galaksija. Ima jedna osoba kojoj sam obećao, a nisam stigao, doći s harmonikom pod prozor.

Svima koji su ovih blagdana suočeni s mogućnošću gubitka nekoga ili nečega želim da svjetlost Božića obasja i osvijesti činjenicu da je Božić najava Uskrsa. Želim nam svima svjetlost koja će nas nadahnuti da maštajući o vječnosti s vjerom u Boga proživimo vrijeme koje nam je On odredio.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments