NIKI

tekst: Nikola Šimić Tonin
foto: privatni album obitelji Gojković

Nicolas Gojković

Zavičaj je nešto u što je zamotana duša. A duša i srce ove izuzetne mlade osobe zamotana je u Zadar i Zadrom.

Zove se Nicolas Gojković i rođen je 26. 6. 2004. godine u Varšavi, Poljska. S majčine strane  Poljak, s očeve strane Hrvat. Od svoje 4. godine živi u Zadru gdje je proveo cijelo svoje djetinjstvo, a i sam ovaj prekrasan grad, kaže, će mu uvijek biti u srcu. Cestovni je biciklist i višestruki prvak Hrvatske u juniorskim kategorijama.

BK Zadar

Nicolas s trenerom Antom Radićem

Njegov biciklistički put počinje nakon što se na ljeto 2013. bratovim stopama upisao u Biciklistički klub Zadar. U to vrijeme stariji brat Oliver mu je bio najveći uzor, a on ga, njemu na živce, u svemu kopirao. U tom mu ga je klubu jedan divan čovjek i trener Ante Radić uzeo pod svoja krila i njemu pripisuje veliki dio toga što slijedi. Okružen tako velikim ljudima, svaki sljedeći izazov je kako voli reći, mačji kašalj. Smatra da je Zadar predivan klub koji kroz brdo predivnih trenutaka, radosti i zabave može djecu naučiti bitnim sportskim vrlinama kao ustrajnosti i marljivosti koje se mogu primijeniti u svim aspektima života.

Juniori – Team Giorgi

Nicolas sa starijim bratom Oliverom

U juniorskoj kategoriji potpisao je za najbolji talijanski klub Team Fratelli Griorgi sa sjedištem u Bergamu. Bio je to veliki korak za dječaka od 16 godina. Samo to koliko toga treba posvetiti i žrtvovati da bi se uopće bilo konkurentnim, a što tek ostvariti neki rezultat. Svo vrijeme sa prijateljima, familijom, sve ostale ambicije i hobije, sve podređeno pod biciklu. Nadalje, uz sport, edukacija mu je bila vrlo važna i još uvijek nije bio siguran hoće li biti profesionalni biciklist ili bi radije otišao studirati, a obje su ga opcije jednako privlačile. Zato se i uz sport trudio biti što bolji učenik, a fantastični profesori u Gimnaziji Franje Petrića su mu izašli na ruku koliko god su mogli.

Fundacija Marin Čilić

Biciklizam je vrlo skup sport, osobito ako se treba samostalno financirati. Bio je te sreće da je odabran kao jedan od stipendista Zaklade Marin Čilić 2022. godine što mu je nevjerojatno pomoglo u pokrivanju putnih troškova i kupnje nove opreme. Ističe kako je predivno, kako jedan čovjek može imati tako značajan utjecaj na toliko mladih života. Nada se da će jednog dana i sam biti u stanju pomagati mladim hrvatskim potencijalima na putu do njihovih uspjeha.

Divna Majka

S mamom Anjom i starijim bratom Oliverom

Majka mu je uvijek bila tu, kao zid na koji se uvijek mogao osloniti. Njegov najveći navijač i najbitnija podrška. „Vjerojatno bez nje ne bih ni blizu otišao toliko daleko.“ Smatra da je podrška roditelja jedna od bitnijih stvari, pogotovo za mladu osobu koja još uvijek traži svoj put. „Moji su me uvijek podržavali da idem za glasom srca, radim to što volim i uživam u tome, a ja ne mogu opisati koliko sam im zahvalan.“ Kroz osmijeh koji mu ne silazi s lica dok govori, šaljivim tonom naglasi: – Šteta što me nikad nema doma jer konstantno putujem po utrkama u inozemstvu, ali sve to dolazi u paketu. „Neće ovce i novci…“– rekli bi naši Zadrani.

Evo još malo o biciklizmu tragom Nikijevih zapažanja

Biciklizam je sport koji u sebi nosi cijeli rollercoaster emocija, stresa, adrenalina, znoja, krvi, sreće, suza…  To je vrlo širok sport, a u sebi sažima vrlo puno aspekta od taktiziranja na utrci i tehnike vožnje, provlačenja kroz grupu/peloton gdje su ostali biciklisti na manje od 2cm od vas, prehrane, pa sve do sitnica kao to na koliko ćete bari napumpati vaše gume.

Iako većina ljudi misle da je biciklizam individualan sport, on to uopće nije, a ekipa na utrci može biti od presudnog značaja. To je iz razloga što je već do 30% lakše voziti (ovisno o brzini gibanja) ukoliko ste skriveni u zavjetrini nekog biciklista.

Prošlost i budućnost

Proteklih godina je imao priliku iskusiti se među natjecateljima na europskoj i svjetskoj razini, te je na mnogim utrkama u Italiji dokazao da je među najboljima. To potvrđuju plasmani u prvih deset od 120 – 220 biciklista. Već godinama nastupa za hrvatsku reprezentaciju, a ističe s europskog prvenstvo u Portugalu (17. mjesto) te s svjetskog prvenstva u Sydneyu (31. mjesto).  Njegova predanost prema sportu nagradila ga je time, da je danas jedan od najboljih hrvatskih biciklista, te ima vrlo optimističan pogled na budućnost.

S obzirom da je tek prešao u U23 kategoriju, ove godine ga treniraju profesionalni treneri iz Italije, dok će na utrkama nastupati za slovensku kontinentalnu ekipu „Adria Mobil“ sa sjedištem u Novom Mestu. Ove godine nada se ostvariti potrebne rezultate kako bi, korak po korak, idućih godina potpisao ugovor sa ekipom na World Tour razini. Zajedno sa svojom novom ekipom, ovu godinu su produktivno započeli na kondicijskim pripremama na Kanarskim otocima (9. 1. – 23. 1). Natjecateljsku sezonu otvoriti će već za nekoliko dana na etapnoj utrci u Turskoj „Tour of Antalya“ (8. 2.-11. 2.)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments