DRŽAVA SUNCA

Queensland / Australija

tekst i foto: Marica Žanetic Malenica

DSC09129U sjeveroistočnu australsku državu Queensland (Queensland – Sunshine State, kako to piše na njihovim prometnim pločicama), sletjela sam jednog ljetnog dana u studenome (čudno zvuči, zar ne) te 2016., na brizbenski aerodrom i produžila za Redcliff, mjesto koje je 1824. bilo prva kolonija u Queenslandu, a od 1880-ih je popularno ljetovalište 30-ak kilometara sjeveroistočno od Brisbanea, gdje žive moji tamošnji domaćini.

Redcliff je rodno mjesto planetarno poznatog sastava Bee Gees, jer su upravo tu svoju karijeru započela braća Barry, Robin i Maurice Gibb. Bilo je to davne 1959., a trajni podsjetnik na njih je Bee Gees Way, pješačka zona u centru gradića osmišljena kao memorijalno mjesto. Tu su njihove brončane statue iz prve faze, kad su još bili dječarci, a potom i kada su već bili odrasli, slavni glazbenici. Na zidu jedne zgrade su posloženi panoi s njihovim fotografijama i popratnim tekstom te ekran putem kojeg se emitiraju dokumentarne video snimke o njima. Nasred te nevelike ulice su i klupe, kako bi se sjedeći moglo pogledati te video zapise i poslušati njihove pjesme. Pravi mini muzej na otvorenome. Kad ih se sjetim, jedan od njihovih najvećih hitova, onaj iz 1967., pjevuši se sam – „Love somebody, love somebody, than I’ll love you!“

 „Imate me dva dana na raspolaganju,“ rekla sam ozbiljnim tonom svojim ljubaznim domaćinima, „i nemojte da to vrijeme prokockamo na iće, piće i ćakulu. Hoću akciju, vodite me gdjegod znate!“

Ljudi vidjeli da sa mnom nema šale (!) i osmislili brzinski plan – vode me uzduž i poprijeko poznate Sunshine Coast na obalama Pacifika.

Cesta vodi prema sjeveru i naziva se Putom Stevea Irwina. Zazvonilo mi je to ime, vjerujem i vama. S. Irwin (1962.-2006.) je bio prirodnjak – zoolog i TV zvijezda, poznat po dokumentarnom serijalu „Lovac na krokodile,“ pa mu je nadimak bio Crocodile Hunter.  Stradao je od uboda raže 2006. na najvećem koraljnom grebenu Great Barrie Reef-u. Jedan i jedinstveni poznavatelj divljine dobio je i svoj Steve Irwin Day kada se, 15. studenoga, diljem svijeta održavaju razna događanja u sjećanje na njega.

Nacionalni park kroz koji prolazimo ima neobičan naziv – Glass House Mountains. Domaćini mi pojašnjavaju da je ljepota ovdašnjih planina privukla pozornost J. Cooka one presudne godine kada se tu iskrcao. Svojim obrisima podsjetile su ga na peći za izradu stakla, koje je u djetinjstvu viđao u zavičajnom Yorkshiru, pa ih je po njima i nazvao. Putujemo, dakle, davno otkrivenom zemljom, a ja se svemu iščuđavam. Mogu zamisliti kako se tek James iščuđavao kad je kročio na tlo ove, do tada Unknown Land.

Na ovoj našoj ruti gradić Montville je, kažu domaćini, nezaobilazan. Skrećemo s pravca i ulazimo u mjesto te zastajemo uz dućan netipičan za ovu zemlju. U drvenoj kućici prodaju se satovi u obliku ptičjih kućica koji udomljuju kukavice. Istina, već viđeno, ali u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, ne i ovdje. E pa, gazda je iz ove zadnje zemlje potegao put čak ovamo i osmislio suvenirnicu kako doliči predstavniku nacije koja cijeni i vrijeme i točnost. Obradovala me je ova nesvakidašnja ponuda jer se cijelo jato ptica, poznatih po tome što ne svijaju svoje gnijezdo već podmeću jaja susjedima, opoštenilo i udomilo u ovim udobnim drvenim kućicama. Montville je atipično australsko mjesto u zaleđu Sunčane obale smješteno na oko 400 metara nadmorske visine i s nekih 1.000 stanovnika, a naziv je dobio prema istoimenom američkom gradu. Tu su na malo prostora i vinarija i sirana i obrtničke radnje, pa galerije i butici, ali i omanji restorani s raznovrsnom ponudom, uglavnom azijskih kuhinja. Ovo poljoprivredno mjesto bilo je nevidljivo na turističkim kartama sve do booma 70. godina prošlog stoljeća, kada su ga njegove komparativne prednosti (prekrasan pogled na Sunshine Coast i obližnje šume) učinile popularnim turističkim odredištem. Od početka 20. stoljeća postao je i popularno planinsko odmaralište. U jednom letku piše da je omiljeno odredište za romantična vjenčanja. Ne čudim se, ionako mi izgleda pomalo nestvarno, poput kulise za snimanje nekog američkog filma prije nekih stotinjak godina.

Cilj našeg puta je Nossa, mjesto broj 1 na Sunshine Coast-u, otprilike 136 kilometara od glavnog grada Brisbanea. Postala je popularna turistička atrakcija još krajem 19. stoljeća, a turizam se intenzivnije razvija u kasnim 20-im prošlog stoljeća. Jedno od  najmondenskijih ljetovališta s bogatim rezervatom biosfere prepoznao je i zaštitio UNESCO.

Konačno se sučeljavam s Tihim oceanom, onako hrabro – oči u oči. On onako modar, moćan i zapjenjen – ja sitna, bljedunjava i nemoćna. Vjetar puše, valovi udaraju nemilosrdno. Nastojim se kretati u vidokrugu spasilačke službe. Plaže su kilometrima duge i tek su djelomično pod nadzorom. Umjesto da plivam, zakopavam noge u pijesak, širim ruke, a iznad glave mi se iscrtava oblak pun upitnika: ima li ovdje ona mreža koju postavljaju kao zaštitu kupača od ljubitelja sirovog mesa ili smo prepušteni zapisu sudbine; ima li onih nevidljivih kubomeduza (koje na svakom od svojih 60 pipaka imaju 500.000 žarnih stanica i koje smatraju najotrovnijom morskom životinjom) ili isto tako ubojitih plavoprstenastih hobotnica; kakve su mi šanse za bliski susret s ne baš prijateljskom morskom zmijom ili predatorom poput morskog krokodila; hoće li me ovi valovi smotati u dva poteza i odmotati tek tamo negdje na pučini?… I pitam se, najzad, „što je meni ovo trebalo…“ Od tih silnih upita na kraju, umorna i preplašena, izlazim na kopno, padam na koljena i priznajem poraz. Ni prvi, ni zadnji, rekao bi zajedljivo Pacifik!

Šetnja Nacionalnim parkom Noosa dovodi nas do lagune u kojoj rijeka Noosa kapitulira i utapa se u oceanu. Tu smo neko vrijeme bili znatiželjni promatrači sudionika  kitesurfinga, relativno novog ekstremnog vodenog sporta u kojemu vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom), koji mu služi kao jedro, kako bi uz pomoć snage vjetra glisirao na dasci. I tako, netko jaše na konju, netko na magarcu, oni u Pamploni pokušavaju i na biku, a ovdašnji nabildani surferi to vješto rade na valovima. Dolaze ovdje odasvud, jer ovo je svjetski priznata surferska destinacija (poznati Noosa Festival privlači ovdje veliki broj dugodaskaša).

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments