OTVORENE PRIJAVE ZA MEĐUNARODNO NATJECANJE POVODOM DANA EUROPE

Pokrenuto je četvrto izdanje uspješnoga natjecanja povodom Dana Europe na koje su pozvani učenici i učenice iz cijeloga svijeta. Organizacijom i provedbom natjecanja, kao i završnim svečanim događajem, Ekonomska škola Požega dodatno obogaćuje svoje međunarodno djelovanje.

Požega/ Profesorice Martina Budimir i Jelena Kovačević kao nastavnice stranih jezika u Ekonomskoj školi Požega s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim natjecanjima i projektima, odlučile su, uz potporu škole, i ove godine organizirati međunarodno natjecanje za učenike i učenice diljem svijeta, ali i za studente koji se uklapaju u propisane dobne kategorije, a s naglaskom na obilježavanje Dana Europe. Radni su jezici natjecanja engleski i njemački. Kako bi se ostalo u okvirima Dana Europe, a ujedno pozvalo škole diljem svijeta, a ne samo iz Europske unije, biraju se univerzalne teme i poruke koje Unija promiče. Tako je ove godine odabrana sljedeća podtema povodom europskih izbora 2024.:

“The best way to predict the future is to create it.”
„Der beste Weg, die Zukunft vorauszusagen, ist, sie zu gestalten.
Abraham Lincoln

Namjera je organizatorica istaknuti važnost građanskog sudjelovanja, posebno mladih.

Ciljevi su natjecanja:

– povećati razinu svjesnosti o značenju Europske unije i njenih ciljeva
– proslaviti Europsku demokraciju
– prenijeti poruku ujedinjenosti u raznolikosti
– poticati učenje i primjenu stranih jezika
– poticati kreativnost
– povećati razinu samopouzdanja.

Pozvani su učenici i učenice u dvije dobne skupine (10-14 i 15-19) da kroz medij kratkoga filma (do 1 minute trajanja), pjesme (audiozapis ili videozapis do 2 minute trajanja, učenik/ca kao autor/ica uglazbljenoga teksta) ili crteža/slike/digitalne umjetnosti na kreativan i originalan način daju svoje viđenje teme. Detaljno su razrađene moguće interpretacije teme te kriteriji slanja i vrednovanja radova. Natječaj traje od 11. veljače do 15. travnja 2024. godine, a virtualna dodjela priznanja i nagrada održat će se 12. svibnja 2024. godine, tj. u nedjelju nakon Dana Europe.

U 2021. godini odaziv na natjecanje je bio izvrstan sa 131 radom učenika/ca iz 14 zemalja s tri kontinenta. U 2022. odaziv je bio još veći sa 148 radova iz 14 zemalja, s tim da su po prvi puta stigli i radovi iz Južne Amerike čime se broj kontinenata u dvije godine povećao na četiri. Prošle su godine stigla 133 rada iz 15 zemalja. Ukupno je do sada na natjecanje stiglo 412 radova iz 22 zemlje.

Svi će učenici / sve će učenice i njihovi mentori / njihove mentorice dobiti priznanja za sudjelovanje na međunarodnome natjecanju, a nagrađeni učenici / nagrađene učenice i primjerene nagrade edukativnog karaktera ili uporabne prirode koje će i ove godine osigurati brojni pokrovitelji. Nagrade dobivaju učenice i učenici koji osvoje 1., 2. i 3. mjesto u obje dobne skupine.

Više informacija o uvjetima natjecanja na poveznicama:

1. Uvjeti natjecanja (eng)
2. Uvjeti natjecanja (njem)
3. Stranica natjecanja 

5 5 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments