“PJESME S LAHNA” U ČAST NJEMAČKO-HRVATSKOG PRIJATELJSTVA

Predstavljena pjesnička zbirka “Pjesme s Lahna” autorice dr. sc. Đurđice Garvanović-Porobije koja živi u njemačkom Obernhofu.

Obernhof-Varaždin/ U Gradskoj knjižnici „Metel Ožegović“ u Varaždinu u petak, 24. svibnja 2024., predstavljena je pjesnička zbirka Pjesme s Lahna autorice dr. sc. Đurđice Garvanović-Porobije.

Pjesnikinja ju je pisala od 2020. do 2022. godine, nadahnuta motivima rijeke Lahn kraj koje je svakodnevno šetala. Tako je ta zbirka počast hrvatske državljanke jednoj njemačkoj rijeci i porječju.

Sveučilišni profesor i akademik Krešimir Bagić napisao je u Pogovoru: „Rijetko sam kada, u svom dosadašnjem čitateljskom stažu, pročitao preciznije određenje pjesme od ‘informacije’ koju na kraju zbirke Pjesme s Lahna nudi Đurđica Garvanović Porobija: ‘Moja pjesma ima 245,6 km./ Nikada nisam bila na njezinu izvoru’. Čitanje i osmišljavanje zbirke s mnogo razloga može početi upravo od tih stihova.“

Pjesnik, također sveučilišni profesor, Ivan Koprić u svom je kritičkom zapisu predložio sljedeće riječi kao ključeve za razumijevanje zbirke: rijeka, priroda, život, Bog, svjetlost, pjesmotvorenje i smirenje. Ta je zbirka namijenjena svima koji vole rijeke, tihe radosti, mir, prijateljstva, poeziju i život. Nakladnik zbirke je Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu, a urednik mr. sc. Ernest Fišer.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments