NAGRADA UREDNICI HRVATSKOG GLASA BERLIN

Književnu Nagradu  Goran Bujić -književnici novinari, Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar dodijelilo Sonji Breljak

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
Z12309371_10206952109274162_428671706_nadar/
Na svečanosti održanoj u Gradskoj knjižnici u Zadru, prožetoj proznim podsjećanjem na lik i djelo novinara i književnika Gorana Bujića, te lijepim poetskim i glazbenim trenucima, Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar, proglasilo je dobitnika prve Nagrade Goran Bujić-književnici novinari. Nagrada je pripala Sonji Breljak, urednici Hrvatskog glasa Berlin.

Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar uspostavilo je i po prvi puta dodijelilo ovu književnu nagradu novinaru književniku koja nosi ime po rano preminulom, vrsnom  zadarskom novinaru i književniku Goranu Bujiću.

043Stručni žiri dodjele Nagrade činili su Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, Dragan Gligora, Adolf Polegubić i Zvonko Čulina. Bilo je preko sedamdeset prijedloga iz raznih ogranaka. Na kraju je žiri izdvojio pet nominuranih kandidata. To su: Marijana Dokoza (Fenix Magazin), Ante Rogić (Zadarski list), Fabijan Lovrić (dopisnik više časopisa i tiskovina), Dražen Stjepandić (Tjedno Hr.) i Sonja Breljak (Hrvatski glas Berlin).

Svečani program dodjele nagrade u Gradskoj knjižnici vodio je Ante Mihić. Sve je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Doroteja Kamber Kontić. O nagradi i radu žirija  govorio je Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva, ogranak Zadar.

018Potom su o liku i djelu Gorana Bujića, rođenog na dan dodjele nagrade 28. studenog, govorili prof. Boris Žuža i prof. dr.sc. Mirko Jamnicki. Dok je tekst Zvonka Čuline pročitao ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac, prof. Mile Marić.

Svečanost dodjele nagrade upotpunjena je glazbom: klarinet prof. Ante Buturić, orgulje i vokal prof. Magdalena Miočić i prof. Žaklina Kutija te gitarist Nikola Berta koji je za ovu prigodu stigao iz Konavla. Stihove su govorili: pjesnici Ante Gregov Jurin, prof.dr.sc. Mirko Jamnicki i Žaklina Kutija.

046Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike. Diplomu je na svečanosti dobitnici nagrade Sonji Breljak uručio Nikola Šimić Tonin a umjetničku sliku s motivima Zadra, uručio je sam autor, akademski slikar, prof. Boris Žuža.

U obrazloženju dodjele nagrade Sonji Breljak, prof. Žaklina Kutija je najprije istaknula kako su svi nominirani kandidati, vrlo kvalitetni i svatko je zaslužio priznanje. –No, presudilo je to što je dobitnica svojim novinarskim i književnim radom, te osobnim zalaganjem i životom, nasličnija ideji koja je u radu vodila i novinara i književnika Gorana Bujića. Pored autorskog rada, pisanja crtica, priča i kolumni u kojima se zalaže za male ljude, svojim je radom, otvorila medijski prostor i drugima i uređivanjem tuđih tekstova omogućila objavu i prezentiranje, rekla je, između ostalog, prof. Žaklina Kutija.

12309434_10206952108714148_1493613844_nNakon dodjele nagrade, Sonja Breljak je u riječima zahvale rekla:
Toplo Vas i najsrdačnije pozdravljam. Vama je sasvim sigurno teško pojmiti kakvu čast i zadovoljstvo ste mi ovim priznanjem učinili. Dolazim iz daljine. Tamo gdje nije samo po sebi razumljivo, kao ovdje, svugdje čuti hrvatsku riječ. Njome se moli, kune i plače, raduje i žaluje. A u svakodnevnom životu, u prolazu izgovara: Guten tag,  Wie geht es Ihnen i Aufwiedersehen. Oko hrvatske riječi  potrebno je sklopiti ruke, potruditi se, i to ne samo kako bi sebe njome obogatili već kako bi od toga nešto preteklo i generacijama koje dolaze. Hrvatski književnik Fran Mažuranić svojevremeno je živio i preminuo u Berlinu. Na spomen ploči kuće u kojoj je stanovao stoje zapisane njegove riječi: “I kad hrvatski ne govorim, ja hrvatski snivam. A snivam vrlo često!” Eto, spletom čudnih životnih okolonosti, ja dišem i pišem, riječ stvaram, primam i prenosim, upravo onima, s onima  i o onima  što, širom svijeta, daleko od domovine, još hrvatske snove imaju. Da ste taj moj rad, primjetili i nagradili ovom nagradom što nosi ime po ranopreminulom kolegi koji je vrlo njegovao hrvatsku riječ i kulturu, ja vam najsrdačnije zahvaljujem.

12319811_10206952225117058_319476995_n (1)Po završetku svečane dodjele nagrade, organizator je za sudionike, žiri i dobitnicu nagrade priredio svečani ručak.

Pri dodjeli iste nagrade iduće godine, ovogodišnja dobitnica Sonja Breljak, bit će dio žirija koji odlučuje o budućem književniku novinaru godine.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nela Stipančić Radonić

Bravo Zadru zbog odabira i čestitke Sonji! Ponosna sam što sam Tvoja suradnica! Uvijek pri ruci ne treba nam puno stvari u životu samo mir i sloboda sve ostalo je manje važno za čovjeka zato imam uvijek pri ruci buket misli za one koji nisu slobodni i držim ih ispod kaputa oko srca da im sačuvam toplinu zato skupljam po putu riječi kao mrvice kruha pa ih trpam u džepove kako bih njima nahranila ljude kao zimi gladne ptice zato ne trošim snagu na mržnju i na metke već čuvam za nova jutra kad kiše prođu i ponovno grane sunce… Read more »

Morski čovik
Morski čovik
8 years ago

I na ovaj način želim ti od srca čestitati na dobivenoj nagradi to će ti biti samo podstrek a i obaveza za ubuduće. Moram ti još jednu čestitku uputiti od osobe koja bi se sa mnom odmah složila a to je naš pokojni Emil mislim da je i ovakav način sjećanja u redu. Pozdrav tvoj prijatelj Morski čovik

Ivica Smolec
8 years ago

Nagrada je očito stigla u prave ruke! Čestitam, Sonja, a vjerujem da ću uskoro imati prilike čestitati i uživo. :))

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Draga SONJA

Slijedi i moja iskrena čestitka!

Uz druge gore navedene kniževnike i novinare lijepo je čitati sledeće.

Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar, proglasilo je dobitnika prve Nagrade Goran Bujić-književnici novinari. Nagrada je pripala Sonji Breljak, urednici Hrvatskog glasa Berlin.

Znači Vaš neumoran novinarski i književni trud i rad je ipak netko primjetio.
To i je ono što daje snagu i puni radne baterje za daljni nastavak.

dubravka
dubravka
8 years ago

Draga naša Sonja, od srca čestitam na nagradi Goran

Bujić. Zadarski žiri je tvoj vrijedan rad pratio i

prepoznao.

Čestitke i ostalim novinarima.

Dubravka B.

Katica Kiš
Katica Kiš
8 years ago

Draga Sonja,
iskreno i od srca čestitam vam na dobivenoj nagradi Goran Bujić. Eto, vide i drugi koliko vi radite i koliko se trudite da se hrvatsko slovo čuje i njeguje po cijelom svijetu. Ta sve što se radi sa srcem, ne može se izgubiti niti zaboraviti. Zaista ste tu nagradu i zaslužili.
Neka vas dobri Bog još dugo poživi i podari snagu i zdravlje da još dugo budete naša uspješna i dobra urednica HG Berlin.
Čestitam!

ante karacic
ante karacic
8 years ago

Eh draga Sonja.Sta nam drugo preostaje nego raditi i potajno se nadati da ce to nekada netko prepoznati.
Kod tebe je izgleda krenulo,u zadnje vrijeme su te sve vise poceli prepoznavati a sve manje etiketirati.
Zato iskrene cestitke!!!

kopic
kopic
8 years ago

Draga Sonja čestitam ti od srca na osvojenoj nagradi,tvoja rodica,teta Liza

Sonja Smolec
8 years ago

Tiha i vrijedna, glasna kad treba, marljiva ali samozatajna. Ustrajna ali ne i naporna. Uvijek maksimalno profesionalna. Veselim se što je ova nagrada, Nagrada Goran Bujić, dodijeljena pravoj osobi. Čestitam!

Slavica
Slavica
8 years ago

Bravo Sonja !

Slavonka
Slavonka
8 years ago

S puno ponosa i radosti pročitah ovu divnu vijest. Nagrada je stigla u prave ruke. Zadovoljstvo je i sreća surađivati s takvom kvalitetnom osobom kao što je naša glavna urednica. Sonja, iskrene čestitke!