UZ PJESNIKOV ROĐENDAN

Predstavnici berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj položili su cvijeće pod statuu Marka Marulića, na njegov 574. rođendan.

foto: Hrvatski glas Berlin

Berlin/ Na današnji dan, 18. kolovoza, jako daleke 1450. godine rođen je Marko Marulić, tvorac “Judite”, “otac hrvatske književnosti”. Od njegove smrti prošlo je 500 godina i povodom tog jubileja je 2024. proglašena Godinom Marka Marulića.

Jedna lijepa gesta ponavlja se na Marulov rođendan, skoro bez izuzetka već niz godina – cvijeće pod Marulićevu statutu polože predstavnici berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj.

Tako je bilo i u povodu ovog, 574. Marulovog rođendana. Polaganju cvijeća pod Marulićevu statuu nazočila je s njemačke strane, Anke Pätzold, savjetnica za međunarodnu suradnju u općini Charlottenburg-Wilmersdorf, kao i Monika Thiemen, nekadašnja gradonačelnica Općine, a u ime Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Tino Klarić-Kukuz, prvi savjetnik u Veleposlanstvu.

Podsjetimo, spomenik Maruliću uzdiže se na lijevoj strani travnjaka što se prostire uzduž pročelja općinske vijećnice koja se nalazi na Trgu Julius Morgenroth u Berlinu. Brončani, skoro tri metra visoki spomenik Marku Maruliću rad je kipara Slavomira Drinkovića i postavljen je u Berlinu 2000. godine, u povodu i u slavu prijateljstva dvaju gradova, Splita i berlinske gradske četvrti Wilmersdorf, nastalom daleke 1970. godine a njegovano sve do današnjih dana.

Jedan od oblika njegovanja tog prijateljstva dvaju gradova/općina je i godišnji, njemačko-hrvatski susret i polaganje cvijeća na Marulov rođendan, 18. kolovoza.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments