U ČEMU JE MARULIĆ PRVI

Prof. Lahorka Plejić Poje iz Zgreba održat će predavanje o Marku Mruliću u organizaciji Matice hrvatska za Ruhrsko područje.

prilog: Matica hrvatska za Ruhrsko područje/ Jadranka Gradac

Essen/ Matica hrvatska za Ruhrsko područje organizira predavanje o ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću, piscu europskog formata pod nazivom “U čemu je Marulić prvi?” gđe prof. Lahorke Plejić Poje iz Zagreba.

Predavanje će se održati u subotu, 12.10.2024. u 18 h na adresi An St. Hedwig 17A, 45326 Essen (dvorana Hrvatske katoličke misije Essen i župne crkve St. Hedwig).

Marko Marulić (1450–1524) ostavio je dubok trag kako u europskoj, tako i u hrvatskoj književnosti. Njegova latinska djela, poput “De institutione bene vivendi per exempla sanctorum” i “Evangelistarium”, čitana su diljem Europe tijekom 16. i 17. stoljeća. Hrvatsku književnost zauvijek je obilježio svojim djelima na hrvatskom, posebno epom “Judita”, prvim te vrste u našoj književnosti. Prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje s Katedre za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavit će ključne elemente Marulićeve “Judite” koji ga izdvajaju iz dotadašnje književnosti i zbog kojih je Marulić nazvan ocem hrvatske književnosti.

Predavanje će biti održano u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Düsseldorfu, gdje će predavanje biti dan prije, 11.10. u 19 h.

Više o životu i djelima Marka Marulića možete pronaći na poveznici: https://marulianum.knjizevni-krug.hr/kronologija-maruliceva-zivota-i-djela/

Radujemo se vašem dolasku!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments