DOGODINE OLIMPIJADA KULTURE

Vukovar/Grad Vukovar, partner je manifestacije pod nazivom Svjetske umjetničke igre/World Art Games -WAG. Proljetos  su u Vukovaru …javljaju nam iz Organizacionog odbora  WAG-a,  organizirali međunarodnu umjetničku slikarsku koloniju. Sudjelovalo je 16 uglednih slikara iz Europe te Egipta i Nigerije, a umjetnici su tijekom kolonije slikali na raznim lokacijama u Vukovaru i okolici. Svjetsku slikarsku koloniju otvorio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Umjetnici iz raznih država i više kontinenata odabrani su putem Nacionalnih Odbora Svjetskih Umjetničkih Igara, koji postoje u već 40 zemalja.

Osim divnog druženja umjetnika, međusobno i s građanima Vukovara, grad Vukovar je ovom prigodom dobio i vrijednu donaciju – 28 slika procijenjenih na 524.000,00 kn. Slike se privremeno čuvaju u Muzeju grada Vukovara, do završetka obnove dvorca Eltz, u dijelu kojeg će se otvoriti Muzej Svjetskih umjetničkih igara.
S gradom Vukovarom je organizator  potpisao partnerski ugovor za tradicionalno godišnje održavanje Kolonije s otprilike istim brojem umjetnika. Tako će se svake godine zbirka slika  obogatiti novim djelima.
Inače, Svjetske umjetničke igre će se u Hrvatskoj održavati svake druge godine, počevši od 2012. Zbog brojnosti sudionika Igre će se u dvotjednom terminu održavati u više gradova Republike Hrvatske. Hrvatska kroz  ovaj projekt postaje središtem velike međunarodne organizacije (kao što su UNESCO, FIFA, MOO). Na Igrama sudjeluju umjetničke reprezentacije zemalja svijeta. Nacionalne reprezentacije odabiru selektori – Nacionalni odbori Svjetskih umjetničkih igara. Umjetnici se natječu, u svim kategorijama umjetničkog stvaralaštva za zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, poput sportaša na Olimpijadi. Tako bi se  ova manifestacija  mogla nazvati „Olimpijada kulture“.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments