SIE WOLLTEN NUR FREIHEIT

ONI SU HTJELI SAMO SLOBODU
tekst i foto:
Sonja Breljak
Berlin/
Brojnim manifestacijama, priredbama, razgovorima i prigodnim skupovoma, Njemačka i njen glavni grad su obilježili dan kada je prije 50 godina, podijeljen Berlin. Zastave na pola koplja …trenutak tišine i riječi upozorenja …Odana je počast žrtvama Berlinskog zida, onima od prije 50 godina i svima koji su i kasnije podnijeli žrtvu. A samo su slobodu htjeli! Centralna svečanost ovim je povodom održana kod “Kapele pomirenja”, u Bernauer Strasse gdje su spomen ostaci Zida. A unutar Kapele, srušene svojevremeno radi gradnje Zida i obnovljene nakon njegova pada, zajedničko misno slavlje održale su Protestantska  i Katolička crkva. Položeno je potom cvijeće pred spomen obilježje. Zvonila su, u znak sjećanja na poginule, točno u podne, zvona svih crkava u Berlinu … Ovoj centralnoj svečanosti nazočio je predsjednik Christian Wulff, kancelarka Angela Merkel, gradonačelnik Berlina, Klaus Wowereit te drugi visoki državni dužnosnici, predstavnici društvenog, kulturnog i vjerskog života Berlina i Njemačke.
Predsjednik Wulff je tijekom govora, pozvao na zalaganje za demokraciju i ljudska prava širom svijeta.
Spomen na  nepravdu Zida nas opominje da ne ostavimo same one koji se bore za slobodu, demokraciju i građanske slobode. To nam je potrebno kako bi osigurali da se povijest ne ponovi, rekao je predsjednik Njemačke, te podsjetivši se nevinih žrtava, ustvrdio: – Još jednom se pokazalo kako je na kraju …sloboda ipak nepobjediva.
Predsjednik Wulf je tijekom govora upozorio i na današnju situaciju:- Podsjetimo se i pada Zida 9. studenog  1989. godine. Berlinski Zid nije pao. On je srušen. Promjene  su nam i danas potrebne. Tu spada i bolje integriranje doseljenika.
Wulff je kritizirao i to što su se mnogi prije promjena pomirili s podjelama:-Posebno je bila sramotna ravnodušnost u Zapadnoj Njemačkoj. Mnogi nisu bili svjesni kriminalne prirode DDR-a. Bila je umanjivana i banalizirana, ne samo od Istoka i ne samo od počinitelja, zaključio je predsjednik Njemačke u svom govoru u Bernauer Strasse, prigodom  podsjećanja na žrtve  Berlinskoga zida .
U gradu su tijekom dana upriličene i brojne druge manifestacije, prigodna sjećanja, razgovori sa svjedocima vremena. Ispred Muzeja Berlinskog zida, kod poznatog nekadašnjeg graničnog prijelaza Checkpoint Charlie, priređen je koncert pod “vedrim nebom”. Uz prikazivanje dokumentacije o gradnji Zida te o žrtvama koje su pale za njegova trajanja, razgovore s obiteljima žrtava kao i onima kojima je svojevremeno, bijeg preko Zida …uspio, nastupio je i virtuoz na violini, Vasyl Popadiuk iz Kanade.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ne desilo se nikada više