MI SMO SVJEDOCI

SVEČANO UVEDEN U SLUŽBU BERLINSKI NADBISKUP DR RAINER MARIA WOELKI
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Dr. Rainer Maria Woelki je u St. Hedwig katedrali svečano primio dužnost berlinskog nadbiskupa za  koju ga je ..nakon smrti  pokojnog kardinala Sterzinskog …2. srpnja imenovao papa Benedikt XVI. Svečanom nadbiskupovom uvođenju u novu  dužnost nazočili su ugledni gosti, 35 biskupa, predstavnici vjerskih zajednica, državne vlasti, diplomatski predstavnici drugih država, te brojni vjernici. Riječi pozdrava najprije je uputio pomoćni biskup  Matthias Heinrich, koji je od smrti kardinala Sterzinskog privremeno, do novog izbora, vršio obaveze berlinskog nadbiskupa.
Potom se s par riječi obratio i apostolski nuncij Jean Claude Perisset: –Vaši sugovornici bit će svećenici i vjernici Berlina, velikog dijela Brandenburga, Vorpomerna i Sachsen Anhalta. Želim vam uspjeh u vašoj službi. Gdje je Bog, tu je i budućnost …rekao je, između ostalog,  apostolski nuncij Perisset.
Pismo pape Benedikta XVI o imenovanju  dr Rainer Maria Woelki na dužnost berlinskog nadbiskupa, pročitao je Stefan Dibovsky, povjerenik za inozemnu pastvu.
Potom je dr Woelki primio štap, simbolički znak voditelja nadbiskupije. –Ovaj štap je poput mosta koji me od Kölna doveo do Berlina. Ovdje je tek svaki treći čovjek, kršćanin. Nema nas puno. No, to nas ne smije obeshrabriti. Poruka ljubavi, Kristova poruka, od značenja je za sve ljude na svijetu, ona je bez alternative. Isus je naš odgovor na sva pitanja. Isus kaže …ja sam tu za vas. Bog je u našoj unutrašnjosti. Veliki Bog koji je postao tako mali da stane u našu unutrašnjost. Nos sumus testes, odnosno …Mi smo svjedoci …rekao je između ostalog novi nadbiskup odajuću u svojem govoru prigodom preuzimanja nove dužnosti, priznanje svojem prethodniku, pokojnom kardinalom  Sterzinskom, na njegovu djelovanju, posebno na zalaganju za migrante i izbjeglice.
Mi s Kristom putujemo k Bogu. Gdje je on, tu je i budućnost, tko u njega vjeruje. Mi smo svjedoci …rekao je nadbiskup Woelki, u dojmljivoj propovjedi prigodom preuzimanja dužnosti  vjerskog vođenja Berlinske nadbiskupije.
Ispred veleposlanstva RH u Berlinu, ovoj svečanoj misi i uvođenju u službu novog nadbiskupa, nazočio je Daniel Glunčić, drugi tajnik Veleposlanstva. Brojni vjernici …među kojima, na žalost ne vidjesmo previše hrvatskoga puka …okupili su se i ispred St. Hedwig katedrale, na Bebel Platzu gdje su mogli pratiti prijenost nadbiskupova preuzimanja dužnosti.
Svečanost je glazbeno upotpunio, na daleko poznati, zbor St. Hedwig Katedrale uz glazbenike kamerne simfonije, orguljaša Thomasa Sauera, sopranisticu Stephanie Petit-Laurent, Sussane Langner, alt,  Wolker Arndt, tenor, te Georg Witt, bas. Zapjevali su brojne, uhu poznate napjeve, kvalitetne izvedbe zbora bile su pravi užitak. Sve skupa … bio je to lijep način za reći: –Ein herzliches Willkommen unserem neuen Erzbischof von Berlin, dr Rainer Maria Woelki. Njegovom preuzimanju dužnosti nadbiskupa …bijasmo i mi svjedoci!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments