PROSVJED BEZ PROSVJEDNIKA

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Istina, prosvjed koji je organizirala, prijavila i priopćenjem i informacijom objavila te Hrvate u Berlinu na njega pozvala Hrvatska čista stranka prava Bosne i Hercegovine, održan je ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Berlinu, u subotnjim, popodnevnim satima. No, bio je to prosvjed  bez prosvjednika. Prostor oko i ispred ambasade BiH u Ibsen str. potpuno prazan. Automobil njemačke policije kod koje je prosvjed uredno prijavljen, po pravilima je uredno parkiran pored.
Organizator prosvjeda, Tadija Ljubičić, predsjednik Hrvatske čiste stranke prava BiH, inače, sudionik Domovinskog rata,  razvio je i nazočnim novinarima pokazao pripremljene prosvjedne panoe sadržaja: Demokratische Rechte fuer Kroaten in Bosnia und Herzegovina, Inzko go home, Komšiću, izdajniče, Hrvati te nisu izabrali, koga zastupaš? Her Erdogan, Finger weg von Bosnien …i slično. A potom je Ljubičić i održao pripremljeni govor u kojemu prosvjeduje protiv “tiranije oličene u osobi visokog predstavnika, gospodina Valentina Inzka koji je svojom odlukom izbacio legitimne predstavnike Hrvata iz vlasti”, protivi odluci Visokog predstavnika  o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) glede konstituiranja Doma naroda FBIH te traži odlazak člana Predsjedništva BIH, Željka Komšića.

” Za Komšića Hrvati nisu glasovali u postotku većem od tri posto. To se može vidjeti ako se analiziraju rezultati izbora od 2010. godine. Držimo kako je na djelu izborni inženjering. HČSP upozorava njemačku, hrvatsku i bosanskohercegovačku javnost na opasnost od neootomanske politike vlade turskog premijera Erdogana. koji  sanja obnovu osmanlijskog carstva.”
Ljubičić je govor završio riječima: “Pozivamo sve BiH Hrvate svijeta da nam se pridruže u obrani naših nacionalnih i legitimnih prava kakve odavno imaju svi europski narodi. Tražimo i naš posebni TV  program na hrvatskom jeziku kao što i bosanski Srbi imaju medije na svom jeziku. HČSP smatra kako više prava imaju Turci u Njemačkoj nego li Hrvati u zemlji u kojoj žive četrnaest stoljeća  …u zemlji u kojoj svaki kamen govori hrvatski!  HČSP će nastaviti s prosvjedima svugdje gdje BiH ima diplomatska predstavništva. Svima koji bojkotiraju ovaj skup poručio bih …nikada povijest ne stvaraju sluge, na mrtvoj straži stoji vođa, rodoljublje se po žrtvi mjeri, država se samo mačem kroji” …rekao je, između ostalog Tadija Ljubičić na prosvjedu ispred Ambasade BiH

Hrvatska stranka čistog prava Bosne i Hercegovine je nakon Berlina, najavila tijekom rujna i prosvjede u ostalim njemačkim gradovima gdje su konzulati BiH, potom u listopadu u Švicarskoj te u studenome u Austriji. Možda na budućim prosvjedima za razliku od Berlina, bude više zainteresiranih Hrvata, prije svega onih iz Bosne i Hercegovine …nada se i poziva  Ljubičić.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments