DEA JE STIGLA DOMA

ANDREA VIDOVIĆ, AUTORICA ZAPISA NASLOVA DEA´S TAGEBUCH STIGLA U BERLIN PO SVRŠETKU DOBROVOLJNE SOCIJALNE GODINE U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI
tekst i foto
/foto album ispod teksta/: Sonja Breljak
Berlin/ Aerodrom Tegel, nedjelja 11. rujna. Ljutit će se na mene pjevači crkvenog zbora jer ne stigoh pjevati s njima u crkvi svetog Bonifacija. A s razlogom! Dvanaest je sati. Podne.  Stojim pokraj izlaza 12, berlinskog aerodroma Tegel. U rukama mi buket cvijeća. Volim aerodrome. Užurbanost. Rado promatram odlaske i dolaske putnika. Dočeke i ispraćaje. Na sličnom zadatku sam i sama ovom prigodom. Čekam Andreju Vidović, našu autoricu tekstova iz rubrike Dea´s Tagebuch. I ne samo ja. Andrejini roditelji, sestra i brat također su tu. Odjeveni su u istovjetne lila majice na kojima piše Volim Deu. Tu su i Andrejine školske prijateljice. Jedna je, poput nje same, provela dobrovoljnu socijalnu godinu u Gani a druga pola godine u Indiji. Tu je i Lucija  …prijateljica iz HKM i Frame, obiteljski prijatelji …
Avion iz Münchena upravo je sletio. Andrea stiže iz Pretorije preko Johanesburga i Münchena za Berlin. Provela je cijelu godinu u Južnoafričkoj Republici, radila s djecom, upoznala zemlju i ljude, pisala nam o svemu u 16 predivnih tekstova u kojima se moglo nazrijeti sve što Andreja doživljava i proživljava.
Podsjetimo, Andreja Vidović je sudjelovala u projektu takozvane dobrovoljne socijalne godine preko Deutsche Entwicklungsdienst koja ovakve projekte namijenjene mladeži od 18 do 27 godina razvija od 1962. godine. O tome nam je sama Andreja pripovjedala prije odlaska. Obrazložila svoju želju, nakon mature na katoličkoj školi Edith Stein, učiniti nešto na socijalnom angažmanu videći taj pravac, socijalnog djelovanja, i kao buduće životno opredjeljenje.

Suze …”odbor za doček” je kroz staklo ugledao Andreju. Prije nego li ona nas. Suze olakšanja roditelja, radost prijatelja. Čekanje na prtljag se istina, malo i razvuklo. A onda konačno…svjetlokosa dvadesetijednogodišnjakinja je konačno u zagrljaju, okružena, najprije  lila majicama najbližih.
Ovaj lijep i neobičan, veseo i dirljiv doček zapazila je i ekipa njemačkih novina pa se i njihov fotograf priključio nama iz Hrvatskog Glasa Berlin. Zanima ih …zapisuju …tko dolazi, odakle, tko dočekuje?!
Odgovore na ta pitanja mi znamo. I puno više iz 16 Andrejinih tekstova poslanih iz Pretorije i objavljenih na stranama Hrvatskog Glasa Berlin, u rubrici Dea´s Tagebuch, pod  naslovima: Angekommen, Kontraste, Ungeduld, Lernen, Gruess aus Afrika, Sonige Weihnachtsgruesse, Traumhafte Reise, Einfach wunderbar, Das ist mein Afrika, Quientessenz, Frei zu sein, Die Angst, Jemanden vermissen, Meine gelibte Mutterstadt, Bald bin ich wieder da i Es war meine Wahl.
Prije  nego nam Deu, odnese velika obiteljska proslava o kojoj ona sama još niti  ne sluti, usput kratko pitamo:
Što ti se najviše svidjelo u Africi?
– Mnogo toga. A najviše ljudi. Pretoria je veliki grad, milijuni ljudi, puno raznolikosti. I moji prijatelji sad tamo žive.
-Što ti se najmanje dopalo u Africi?
Sigurno to da sam se za boravka u Pretoriji, radi sigurnosti, morala odreći velikog dijela moje slobode.
– Čega si se iz Berlina najviše poželjela i što prvo  želiš učiniti nakon  povratka?
– Bila je to duga godina u kojoj mi je najviše nedostajala moja obitelj. I prvo želim pojesti jedan döner, toga sam se najviše poželjela …rekla nam je Andreja kroz mladenački smijeh ali i suze najbližih koje su  pratile  njen povratak u Berlin. Ostale impresije iz Afrike i one po dolasku u Berlin ispripovijedat će nam Andreja sama u jednom od budućih tekstova na Hrvatskom  Glasu Berlin.

Sjedim u autobusu koji me s aerodroma Tegel vozi prema centru grada. Cvijeće uručeno, fotografije načinjene. Prepustih ju slavlju povratka s obitelji i prijateljima. Za drugo će biti vremena. Razmišljam …dobro se sjećam Andrejina rođenja. Roditelji su iz istih krajeva kao i ja. Na isti način … tjerani ratom …stigosmo do Berlina. Blizanke …Andreja i Mateja …prerano rođene tamo u ljeto 1990. godine. Sitne, malene, tek nešto oko kilograma teške. A vidi sad koja vrijedna djela čine. Dobro kažu oni stihovi …Nije malen tko se malen rodi …

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Dobrodošla Dea! Svijet ti je pred tobom!

admin
Admin
12 years ago

Dobrodošla Dea! Svijet ti je pod nogama!