KUKURIKU I KUKULELE

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Krv, znoj i suze …obećao je Winston Churchill svojim sunarodnjacima. Bio je to bit njegovog izbornog programa nakon Drugog svjetskog rata. I bio je izabran jer su ga Britanci razumjeli i sami shvatili da jedini put do blagostanja vodi preko odricanja, rada i štednje.

Krv, znoj i suze …obećao je Gerhardt Schrӧder svojim sunarodnjacima. Teška i temeljita socijalna reforma bila je više nego nužna. I bio je izabran, jer je Nijemce trgnula iz omamljujućeg komformizma i lagodnog života. Otvorila im je oči i ukazala im da su zašli na stranputicu.

Britanci su odavno zaboravili „posne godine“, Nijemci polako izlaze iz njih, bogatiji za nove članove federacije i spremniji za bolju budućnost.

Sniženje stope PDV-a, povećanje mirovina, smanjenje broja nezaposlenih… obećavaju naši političari u izbornoj 2011. godini. To je sigurno ugodnije čuti, nego …krv, znoj i suze, ali neće koristiti nikome. Vladajuća stranka ne želi promijeniti ništa, što je razumljivo, jer ona ionako ne može promijeniti ništa bez temeljitih promjena u svojim redova, a od toga su udaljeni svjetlosne godine.

„Kukuriku“ koalicija, koja bi trebala biti alternativa ima još manje hrabrosti. U njihovom koalicijskom sporazumu nalaze se samo ispraznice, prazne fraze i lažna obećanja. Smanjenje stope PDV-a (porez na dodatnu vrijednost …Mehrwertsteuer) je kao udarna tema. Dobar mamac za širu publiku, ali potpuno nerealan i neprovodiv. Jer …PDV puni državni proračun sa oko 80% udjela. Manji PDV, manji državni proračun, manje novca za obrazovanje, sigurnost države, socijalne projekte… Na mostu dobio, na ćupriji izgubio …rekao bi naš narod.

Povećanje mirovina!? To se rado čuje, ali je neprovodivo. Već sada se država mora zaduživati da bi održala trenutno stanje. Povećanje mirovina, bilo bi još veća kočnica razvoju gospodarstva, smanjenje prihoda na drugoj strani, povećanje inozemnog duga, koji je već sada prešao brojku od 50 milijardi eura. Već sada svaki građanin Hrvatske ima 12 500 eura duga, koje mu je nametnula država.

Krv, znoj i suze nam predstoje, iako svi obećavaju suprotno. U sadašnjim stranačkim strukturama nije za očekivati da će netko imati hrabrosti to javno i reći.

Budućnost …kukuriku, sadašnjost …kukulele …to je jedino što Hrvatska donosi u miraz Europskoj zajednici. Takvih imaju oni dosta i u svojim redovima, pa od Hrvatske traže drugi program. Onaj teški, ali učinkoviti …krv znoj i suze. Ali u Hrvatskoj ne postoji politička snaga koja bi ga mogla provesti u djelo.

Najveće socijalne grupe u Hrvatskoj, borci i umirovljenici, drže se na račun idućih generacija pod kontrolom, a Hrvati to podnose sa začuđujućim spokojom. A političari obećavaju li obećavaju.

Gdje li je samo nestalo ono oduševljenje i spremnost na …krv, znoj i suze iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Znali smo da ih mora biti i izabrali upravo taj put. I prolilo se puno krvi i znoja i suza. Prolilo se za vrijednu stvar, a to je samostalna, suverena država.

Ali dopustili smo da na našoj krvi, našem znoju i našim suzama,  paraziti sebi naprave državu korupcije i kriminala za koju sada žele od nas dobiti demokratski legitimitet. I mi vjerujemo u bajke koje nam pričaju o nižoj stopi PDV-a o većoj mirovini, o svjetlijoj budućnost.

-Nema kruha bez motike …kaže narodna poslovica. Bili smo spremni za stvaranje države prolijevati krv, znoj i suze, a sada se ne želimo samo uznojiti kako bi ju sačuvali.


0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Emile Mijo F i drugi preostali..kako ono staro naričje nam govori..tko radi može mu se dogoditi i da pogriješi..onaj tko prizna.. pola mu se oprašta..Ono što mene čudi..možda i nekoga drugoga.. kad malo premisli i prestudira..da naši političari za razliku od onih u modernim evropskim demokradskim razvijenim zemljama.. malo rade.. a ne priznaju.. a tolike ogromne ne oprostive pogriješke ..koje je potrebno ispravljati godinama.
Treba li im reći još više… radeći u mojoj tvrtki..kod takovih uviđanja..već bi se odavno maknuo..što bi još i čekao.

Josip Mayer
12 years ago

Da nebi netko mislio da sam slijep i da ne vidim dobro koliko je još u dijaspori interesa za ulaganja u Hrvatsku i za njezinu dosadašnju politiku.. Vidi se to dobro i na komentarima..i ove naše stranice..no kako se ono kaže..nekad je treba biti i uporan i ne gubiti volju..snagu..ni nadu..Dijasporski su iseljenici jedna među glavnih i važnih iseljeničkih grana..u hrvatskoj privredi..ne samo što se tiče hrvatskog turizma već i hrvatskog gospodarstva..i gospodarskog privrednog i socijalnog rasta. Za njih.. kao i daljnja alternativa se isplati i dalje ali na pošten i pravedan način.. hrvatskim političarima ..malo više se dignuti od… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Na drugu stranu rečeno..netko mora skupit snage te reći hadezeovim..KUKULELE ..STOP.. tome svemu..možda će to upravo biti gospodin ..Tomislav Karamarko..Živi bili pa vidjeli..Zadaća mu je u stvari za razliku od njegovih predhodnika..poticanje..i pronalaženje..zdravog pravednog i poštenog privrednog gospodarstva te zapošljenje radnika.

Josip Mayer
12 years ago

Sve u svemu rečeno

Hrvatska će se morati čvrsto ..pravno i zakonski ograditi..želi li postići kako joj lopovi i prevaranti..nebi na prva vrata..nekažnjeno odlazili..a na zadnja..u nutra natrak dolazili..

Josip Mayer
12 years ago

KUKURIKU I KUKULELE U međuvremeno se govori u kularima i bakice prepričavaju da se je..dug oprostio gorenavedenom gradonačelniku.. No koliko je to pravno i kako će u buduće izgledati pravna Hratska..pravna struka će to trebati dokazati. Kako god se oni zvali i nazivali.. više ih neće čekati sjajna budućnost..u sjeni privide velika je škoda da se je lopovlok prenesao i na pojedine mlađih generacija. Pravi lijek bi u stvari bio..početi iz početka.. s velikim rezovima..u državnim cijelokupnim aparatu..Nakon novi izabrane Vlasti smanjiti sve državne..lokalne..uprave i samouprave i ustanove i resorse te parazite..koji..isisavaju novac iz građanskog.. odnosno.. državnog proračuna… Porezne i… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

KUKURIKU I KUKULELE SDP i HDZ Sa obzirom na to da nisam jedan od onih koji domicilnima..neprekidno dijele packe..već pokušavam ići u potragu za nekim lijekom ili izlazom..iz te nezgodne situacije..u koju ju je dovela ne demokradska osvajalačka.. politika..koju je prijedsjednik RH upravo nazvao KUKULELE..dosta šokantno zar ne..Ovdje se sjetih nešto prije petneistak godina..našeg znanstvenika svijedskog glasa iz iseljeništva gospodina ..prof.dr.Miroslava Radmana..koji je u ono vrijeme davao korisne intervjue..na pitanje kuda će Hrvatska..do 2010 godine..Te napominje..kada bi znao u kojem pravcu nas vodeći pripremaju..naručio bi od Njemačke..da nam instaliraju..kvalitetne svoje uhodane programe..koji funkcioniraju..Iz mojih razmišljanja prolazi da se je u… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Emile Od..njemački ..vodećii oporbenih je velika razlika..od hrvatskih.. Jedni se više zauzimaju za radnika za njegova prava i socijalna pitanja i povlastice. Ovi drugi za zapošljenje i gospodarstvo pa se nataj način..nakon izbora pravi i neka politička ravnoteža..prema tome po čemu se tko u zalaganju među građanstvom iztakne i prepoznaje. Što baš nije tako lagano..tko baš hoće..lakše je prepoznati lopova.. Svi.. dobro znamo da postoji i ona narodna poslovica..obećanje bedaku radovanje..i opet se nasjeda..tako maker momentalno izgleda..cijene se momentalno oni političari..koji mogu više lagati,ukrasti i obećavati..i nataj način sebi zaraditi kruh bez velikog znoja i motike..u mjesto konkretni pošteni… Read more »